Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Dešavanja » Dan borbe protiv tuberkuloze

Dan borbe protiv tuberkuloze

svetski-dan-tuberkulozeDan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart

Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze (engl. World Tuberculosis Day) je dan koji obeležava Svetska zdravstvena organizacija. Ovaj dan se obeležava 24. marta.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je 24. mart Međunarodnim danom borbe protiv tuberkuloze kako bi upozorila na važnost prevencije te bolesti, od koje u svetu godišnje umire između tri i četiri miliona ljudi.

Krajem 19. veka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. A onda, 24. marta 1882. godine dr Robert Koh je objavio svoje otkriće: bacil tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis).
U to vreme, ovo je predstavljalo najznačajniji korak u kontroli epidemije i suzbijanju ove tada veoma smrtonosne bolesti.

Sto godina kasnije, 1982. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) obeležile su prvi put Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Ovo je imalo za cilj da podigne nivo znanja stanovništva o zdravstvenim i ekonomskim posledicama tuberkuloze.

 Unašoj zemlji kalendarom vakcinacije je obuhvaćena i vakcina protiv tuberkuloze – BCG, koja se daje na rođenju.

Od kada je uvedena vakcinacija sprečen je razvoj mnogih bolesti, koje su u ranijim vremenima bile prave epidemije i izazivale masovno umiranje.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top