Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Dešavanja » Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

dan-primirja-u-prvom-svetskom-ratu

Na ovaj dan bi svi roditelji trebalo da objasne deci da je ratovanje prisutno u ljudskoj civilizaciji od pamtiveka. Uvek je neko želeo nečija bogatstva, teritoriju… Treba približiti deci sve aspekte ratovanja. Nije dovoljno reći da je rat sukob dve zaraćene strane, da postoje lokalni i svetski ratovi. Deci treba približiti, ne samo uzroke i neposredne povode za ratovanje, već posledice. Katastrofalne posledice koje trpe obični ljudi koji, hteli ili ne, budu uvučeni u rat. Stradanje dece, civila, mladosti koja je regrutovana… Razaranja, siročad, trajna invalidnost, psihički poremećaji kao posledica rata… Na kraju, najvažnije je da deca shvate da ratove počinju političari i da se svaki rat završi sporazumom koji ti isti političari potpisuju.

Najbolje će starija deca razumeti rat kroz roman Na zapadu ništa novo, Eriha Marije Remarka.

Autor opisuje svoj život na zapadnom frontu u ulozi nemačkog vojnika, tokom Prvog svetskog rata. Roman obiluje realnim prikazima rata, krvi, stradanja, ali je pre svega filozofsko promišljanje situacije u kojoj se svet zadesio početkom dvadesetog veka.

Knjiga je priča o Paul Braumeru, nemačkom vojniku koji je po nagovoru njegovog nastavnika stupio u Nemačku vojsku ubrzo nakon početka prvog svetskog rata. Braumer stiže na zapadni front sa svojim školskim drugovima gde upoznaju starijeg vonika zvanog Kat koji postaje Braumerov mentor. Boravkom na frontu Braumer i njegovi drugovi učestvuju u raznim bitkama i moraju da trpe opasne i prvljave uslove rata.

Na samom početku knjige Remark piše “Ova knjiga nije niti optužba niti ispovest, a ponajmanje avantura, jer smrt nije avantura za one koji stoje licem u lice sa njom. Ovom knjigom ću jednostavno pokušati da prikažem jednu generaciju ljudi, koja i ako je uspela da izbegne njegove granate, biva uništena ratom.”

Knjiga se ne fokusira na herojske priče, već daje prikaz u kojima su se vojnici nalazili, monotonija između bitaka, stalna pretnja od artiljerijske vatre, borbe oko pronalaženja hrane, nedostatak obuke mladih regruta (što im daje manje šanse za preživljavanje).

Bitke koje se spominju u knjizi nemaju ime, imaju mali značaj za konačni ishod rata. Osim što je svaka bitka nova šansa za povredu ili smrt samog Braumera ili njegovih prijatelja. U pitanju su mali delovi zemlje, veličine fudbalskog terena koji su često osvajani, samo da bi ponovo bili izgubljeni kasnije.

Na kraju romana umire i sam Braumer, izveštaj vrhovnoj komandi simbolizuje beznačajnost smrti jedne osobe tokom rata: “Na zapadu ništa novo”.(All Quiet on the Western Front).

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top