Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Deca i seksualnost

Deca i seksualnost

Deca-i-sexsualnost

Negde oke treće godine deca ulaze u fazu kada polako počinju da prave polne razlike. Oni upoznaju svoju polnost, ali i polnost druge strane. Dečaci shvataju da se razlikuju od devojčica i obratno.

Ovo prihvatanje različitosti ujedno je i prihvatanje realnosti. Dete shvata da nije centar sveta i da ne može sve što poželi i da ima. Shvata, na primer, da mama nije samo njegova.

Nezgodna pitanja
Pokazujući interesovanje za seksualnost, deca postavljaju različita, često nezgodna pitanja i tada se susreću sa zabranama koje jednostavno moraju da prihvate. Dečak će, na primer, da shvati da mama nije samo njegova, a devojčica to da tata neće biti njen princ, a ona njegova princeza, jednom kada poraste. Ova faza naziva se edipalnom i traje do šeste, sedme godine života.

Ono što je veoma važno za roditelje je to da treba ovu fazu da prihvate kao apsolutno normalnu i da na pitanja svoje dece odgavaraju iskreno i tačno, koristeći objašnjenja i reči primerena uzrastu deteta.

Kako sam došao na svet?
Dete će, na primer, pitati kako je došlo na svet. Za stare priče o rodama i kupusu ovde nema mesta. Detetu treba objasniti da se tata i mama vole, da imaju potrebu da se zagrle, poljube, da se iz njihove ljubavi začne dete koje raste u maminom stomaku itd. Konačno, postoje lepe knjigice i slikovnice u kojima su, na način razumljiv detetu, objašnjenje ove delikatne teme. Bolje je konsultovati takvu literaturu nego ostavljati dete u zabludi i neznanju.

Pitanja dece u ovom uzrastu mogu da iznenade roditelje, šokiraju, pa čak i razljute. Na njih se treba pripremiti i uvek na umu imati staloženost i iskrenost. Nije nikakvo čudo da sin upita tatu zašto je tatina piša velika, a njegova mala. Jednostavno mu treba reći da će i njegova piša da poraste, kad on sam poraste.
Devojčici koja kaže da će da se uda za tatu kada poraste treba reći da će ona imati svog princa koji će biti i lepši od tate itd. Ova otvorenost prema detetu naravno ne podrazumeva voajerisanje po kući i pokazivanje polnih organa od strane roditelja. Shvatiće deca šta im se kaže i bez pokazivanja.

Deca i seksualnost…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top