Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Kašnjenje u progovaranju

Kašnjenje u progovaranju

kasnjenje-u-progovaranju

Kašnjenje u progovaranju je zapravo složen problem i može biti znak većih poteškoća.

Kako dete navrši godinu dana, tako svaki roditelj željno iščekuje pojavu govora. Ovo je potpuno razumljivo jer, konačno, sa razvojem govora roditelji počinju na pravi način da razumeju svoju decu, počinju da shvataju šta njihovoj deci smeta, šta žele, zašto plaču…

Vrlo je važno da se govor pojavi na vreme i da se postepeno razvija.
Kod neke dece, međutim, događa se da pojava i razvoj govora kasne. A ako to stanje potraje, onda roditelji postaju zabrinuti i uplašeni. Neki od njih uspeju sebe da uvere da deca samo malo kasne u progovaranju, da to nije ništa strašno, a u tome im uglavnom pomognu i rođaci sa svojim primedbama da je dete suviše malo i da se od njega ni ne može očekivati da progovori. Ovo odlaganje, međutim, najčešće ne spada u dobra rešenja.

Kašnjenje u progovaranju je zapravo složen problem i može biti znak većih poteškoća, pa čak i poremećaja usvajanja jezika, te se mora od početka shvatiti veoma ozbiljno.

Uzroci mogu biti različiti: genetski, kada je u porodici prisutan veći broj članova (deda, tata, ujak, strina) koji su takođe kasnije progovorili, u sklopu problema razvoja fine motorike i praksije, gluvoća i nagluvost, kašnjenje u psihomotornom razvoju itd.

Zato je potrebno sprovesti detaljnu dijagnostiku, da bi se utvrdilo zašto dete ne uspeva da razvija govor na vreme i da bi mu se što pre i što bolje pomoglo.

Ovaj članak ima za cilj da pomogne roditelju da prepozna da li njegovom detetu treba pomoć logopeda ili ne. Zato ćemo dati neophodne informacije o početnom razvoju govora.

Kašnjenje u progovaranju…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top