Naslovna » Deca » Deca » Dekoracija dečije sobe: Kako odabrati odgovarajuću boju sobe?

Dekoracija dečije sobe: Kako odabrati odgovarajuću boju sobe?

kids room

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete, što uključuje i kutak stvoren samo za njih. Dečija soba je oaza svakog mališana, zbog čega bi u potpunosti trebalo da bude prilagođena  njihovim potrebama i željama .

Jedna od ključnih odluka vezanih za dekorisanje dečije sobe jeste boja zidova i boja koja će generalno dominirati prostorom. Iako zvuči čudno – ali morate biti pažljivi kada se odlučujete za određenu boju i nijansu jer ćete na taj način uticati i na dete, njegovo raspoloženje i razvoj.

Izbor boje za dečiju sobu ne može se zasnivati samo na tome da li se vama ili detetu sviđa određena nijansa ili da li volite tu boju uopšte, već bi prilikom izbora trebalo da gledate i na to kako koja boja može uticati na raspoloženje deteta, s obzirom da će ono tu najviše vremena i provoditi. Sigurno vam je prioritet da vaše dete bude srećno i zadovoljno!

Boju bi trebalo odabrati i u odnosu na uzrast deteta, a samim tim i njihove obaveze i potrebe koje imaju u toku dana. Dete školskog uzrasta bi trebalo da bude okruženo bojom koja će ga podsticati na kreativnost i koja će ga razubuđivati, odnosno koja će ga podsticati na učenje i rad, sticanje navika, dok mlađa deca mogu uživati u bojama koje smiruju i čine da se osećaju sigurno.

Kako boje zaista mogu uticati na raspoloženje i na mentalni razvoj, tako bi trebalo odabrati i adekvatne nijanse koje će pomoći vašem detetu da unapredi sve svoje kvalitete i iskoristi potencijal. Tako je za hiperaktivnu decu kontraefikasno da ih okružuju neke agresivne boje, već bi njima trebalo birati nešto što će ih umirivati kako bi mogli da bolje funkcionišu, dok je povučenoj deci potrebno nešto što će ih podstaći na komunikativnost i otvorenost.

Ukratko – evo kako na vaše dete mogu uticati boje koje ga/je okružuju:

Crvena boja – predstavlja radost, ali i neke druge, uglavnom negativne emocije, kao što je agresivnost ili ljutnja. Ipak, crvenu boju je moguće uklopiti u enterijer dečije sobe. Dovoljno je da jedan zid ili deo nameštaja bude ove boje kako bi ceo prostor živnu i odisao jakom energijom – ukoliko je to ono što je potrebno vašem detetu.

Nebesko plava boja – deluje umirujuće pogotovo ako je pastelne nijanse. Soba u kojoj preovladava ova boja svakako će biti mesto mira i prijatnosti za dete, a posebno će prijati deci koja inače imaju problem sa spavanjem i snom.

Žuta boja – inače je veoma pogodna za decu oba pola, pa je vrlo čest izbor kada se cilja na neku neutralnost. Ova boja dodaće još svetlosti prostoru, a žuta je inače poznata kao odličan nervni stimulans, pa će dete koje provodi dosta vremena okružena žutom imati više potrebe za različitim aktivnostima. Ukoliko je vaše dete po prirodi tiho i povučeno, često inertno – pokušajte da žutim detaljima u sobi pokrenete njihovu životnu energiju.

Zelena boja – asocira pre svega na prirodu i deluje umirujuće. Preporučuje se svetlija nijansa ukoliko se odlučite za zidove u ovoj boji, dok tamniji detalji mogu biti veoma efikasni. Zelenu boju uglavnom biraju roditelji koji su po prirodi mirni i staloženi, a odgovaraće deci koja imaju višak energije.

Ružičasta boja – uglavnom se povezuje sa devojčicama upravo zato što reprezentuje nežnost i pažljivost. Ako želite da kod svog deteta podstaknete i osobine kao što su druželjubivost i pristupačnost – ova boja bi trebalo da dominira njihovim životnim prostorom.

Još projekata pogledajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top