Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Dijabetes kod dece

Dijabetes kod dece

Dijabetes kod dece je zdravstveni problem koji može zadesiti svako dete, bez obzira na godine. Ali, dijabetes ne možete dobiti kao kijavicu.  U nekim slučajevima dijabetes se može izbeći.

dijabetes-kod-dece

 

Dijabetes je oboljenje koje remeti korišćenje glukoze kao izvora energije u organizmu. Kao što vašem CD vokmenu trebaju baterije da bi radio, tako je i glukoza potrebna vašem telu da može da funkcioniše.

Dijabetes kod dece

Evo kako to radi:

  1. Vi pojedete hranu
  2. Glukoza iz hrane ulazi u vašu krv
  3. Vaš pankreas izluči hormon koji se naziva insulin
  4. Insulin pomaže da glukoza uđe u ćelije vašeg tela
  5. Vaše telo dobija potrebnu energiju.

Pankreas je dugačka, pljosnata žlezda koja se nalazi u vašem stomaku i pomaže vam da varite hranu. Ona, takođe, stvara insulin. Insulin je kao neki ključ koji otvara vrata na ćelijama organizma. On dozvoljava glukozi da uđe u ćelije. Tako glukoza može prelaziti iz krvi u ćelije organizma.

Kad neka osoba ima dijabetes, njeno telo, ili ne može da stvara insulin (to je tip 1 dijabetesa) ili insulin u telu ne funkcioniše kao što bi trebalo (to je tip 2 dijabetesa). Glukoza ne može normalno ulaziti u ćelije organizma tako da nivo glukoze u krvi počinje da raste. I ako ne leče povišen šećer u krvi, ove su osobe bolesne.

Dijabetes kod dece

Tip 1 dijabetesa ne može se sprečiti a doktori čak ne mogu reći ni ko će ga dobiti a ko neće.

Niko ne zna tačno zašto neko dete dobije tip 1 dijabetesa ali naučnici smatraju da to ima veze sa genima i nasleđem. Geni su kao neko uputstvo kako telo treba da izgleda i funkcioniše i prenose se od roditelja deci. Ali dobiti gen za dijabetes nije dovoljno da se dobije dijabetes. Mora se dogoditi još nešto da bi neka osoba dobila dijabetes, na primer infekcija nekim virusom ili stres.

Tip 1 dijabetesa nije zarazan i ne možete ga dobiti od nekog ili preneti nekom drugom. A ne dobija se ni zato što neko jede mnogo slatkiša.

Sa tipom 2 dijabetesa situacija je potpuno drugačija. Ponekad ovaj tip može se sprečiti. Kod tipa 2 dijabetesa pankreas i dalje proizvodi insulin ali telo na njega ne odgovara na pravi način.

Većina osoba koje imaju tip 2 dijabetesa su gojazne. U prošlosti su tip 2 dijabetes obično dobijale odrasle osobe. Danas, međutim, mnoga deca imaju tip 2 dijabetesa i to verovatno zato što su mnoga deca punačka ili gojazna.

Dijabetes kod dece

Kako se može izbeći tip 2 dijabetesa?

Jedan od načina je imati zdravu telesnu težinu. Višak kilograma otežava telu da pravilno koristi insulin. Zdrav izbor hrane i dovoljna fizička aktivnost dobar su način da se dijabetes izbegne.

Koraci ka sprečavanju tipa 2 dijabetesa
Ako želite da izbegnete tip 2 dijabetesa ili samo da budete zdraviji preduzmite sledeće korake:

Birajte zdravu hranu. Pokušajte da jedete hranu koja ima malo masnoća ali je bogata u drugim hranljivim materijama, vitaminima i mineralima. Evo nekih primera: Hleb od integralnog brašna i integralne žitarice, voće, povrće, mleko, jogurt, sir, posno meso i drugi izvori proteina.

Ograničite brzu hranu, zaslađene gazirane napitke. Ako jedete suviše masti i šećera možete se ugojiti. Ako ste punački ili gojazni postoji rizik da dobijete tip 2 dijabetesa. Pokušajte da izbegavate masnu brzu hranu i zaslađene gazirane napitke.

Ustanite i krećite se. Igrati se sa drugovima bolji je izbor od gledanja televizije ili igranja video igrica i pomoći će vam da ostanete zdravi i izbegnete tip 2 dijabetesa. Dosta kretanja sprečava nastanak dijabetesa i pomaže vam da održite zdravu telesnu težinu. Biti aktivan podrazumeva razne stvari, od šetanja psa i igranja u dvorištu do igranja fudbala ili bavljenja nekim drugim sportom. Pokušajte da se bavite nečim što će vam omogućiti da se svaki dan krećete.

Dijabetes kod dece

Dijabetes kod dece Tip 1…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top