Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Šta utiče na emocionalni razvoj deteta?

Šta utiče na emocionalni razvoj deteta?

čč

Pravilno razvijanje deteta i njegovo odrastanje sastoji se ne samo od fizičkog i psihičkog razvoja, već i od emocionalnog. Emocionalni razvoj podrazumeva sposobnost deteta da prepozna i razume svoja osećanja, da zna da ih ispolji na pravi način, da zna kako da saoseća sa drugima i slično.

Kao i sve drugo, i učenje o emocijama deci u ranom periodu života ne pada teško jer su tada sposobni sve da savladaju, samo im je potrebna pravilna podrška i usmeravanje od strane roditelja. Jedino na taj način oni će imati zdrav emocionalni razvoj.

Kako pomoći detetu u emocionalnom razvoju?

Deca svakako najviše uče od svojih roditelja i to imitirajući ih i ponavljajući njihove postupke, reči i slično. Upravo zato je veoma važno da roditelji omoguće određene uslove unutar porodice koji će pozitivno uticati na emocionalni razvoj deteta.

– Za dete je veoma važno da u kući oseća mir i spokoj. Ovde govorimo o porodičnoj atmosferi koja bi trebala da bude konstantna, bez čestih uzburkanih emocija i pomešanih signala koje šaljete detetu. Kada su emocije unutar porodice na neki način predvidive, dete će se lakše snalaziti i brže će napredovati u emocionalnom razvoju.

– Pokažite uvažavanje za detetove emocije i naučite da ih prihvatite. Na ovaj način dete će osećati slobodu da zaista oseća to što oseća i da to iskaže na način na koji ume. U daljem procesu razvoja imaćete priliku da mu pomognete da svoje emocije iskaže na još bolji način.

– Kako razgovaranje o emocijama, koje su veoma bitne za pravilan razvoj deteta, ne bi bilo dosadno ili previše apstraktno za dete, možete se poslužiti knjigama i pričama u kojima se likovi susreću sa određenim emocijama. Na ovaj način možete preneti detetu najrazličitije emocije tako da on može da shvati, a nakon toga i da razgovara sa vama o tome.

– Iako se u svima nama nalaze instinkti zahvaljujući kojima emotivno reagujemo bez prethodnog promišljanja, vrlo je važno razgovarati upravo o tom osećaju koji izazivaju određene emocije. Podstičite dete da što češće priča o situacijama u kojima je osetilo sreću, tugu, zabrinutost i slično.

– Određeni način ponašanja vrlo često može biti posledica neke emocije, o čemu bi sa decom trebalo pričati. Vrlo je važno naučiti dete da odvoji ponašanje od osećaja, pogotovo u situacijama kada su ljuti. Trebalo bi da znaju da iako su ljuti na neku osobu ne smeju da je udare. Učenje o pravilnom načinu ponašanja, pravilnom iskazivanju emocija i posledicama svega što urade vrlo je značajan deo procesa emocionalnog razvoja.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top