Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika gimnazije Petro Kuzmjak Ruski Krstur

Dom učenika gimnazije Petro Kuzmjak Ruski Krstur

Dom učenika gimnazije Petro Kuzmjak Ruski Krstur

25233 Ruski Krstur
Rusinska 63
025 703 042
www.petrokuzmjak.edu.rs

 

Konkurs za prijem učenika u dom

Danas škola nosi naziv Osnovna i srednja škola sa domom učenika “Petro Kuzmjak”. Već i sam naziv govori da se organizaciono škola sastoji iz dve (odnosno tri ako ubrojimo dom učenika) celine: obavezne osnovne škole i srednje škole (gimnazije i od 2009/2010 turistički tehničar), što je jedinstveno u Srbiji, a gimnazija na rusinskom jeziku je jedinstvena u svetu.

U osnonvoj školi ima 16 odeljenja od prvog do osmog razreda sa oko 319 učenika. Ove školske 2014/2015. godine u prvi razred osnovne škole upisalo se 23 učenika. Svi oni su već pohađali predškolske oblike obrazovanja koji su takođe prisutni u mestu. U osmom razredu ima 55 đakа od kojih će se posle završetka škole jedan deo upisati u našu srednju školu. Osim Krsturčana u rusinsku gimnaziju i srednju školu upisuju se i đaci iz drugih mesta naše zemlje (a pre rata i iz drugih republika).

Gimnazija je opšteg smera. U njoj se nastava odvija i na rusinskom i na srpskom jeziku, dok u turističkom smeru samo na srpskom. Ove školske godine u nju je opisano 28 đaka od čega 13 na rusinskom (iako ima mesta za 30 učenika) i 15 na Srpskom nastavnom jeziku i 29 u smer TT. Ukupno u srednjoj školi ima oko 242 učenika. Iako se naša gimnazija ubraja u male škole (mali broj učenika), za dosadašnjih XXIII generacija koje su završile ovu školu, može se reći da se učenici sasvim uspešno upisuju dalje u više škole i na fakultete.

U sastavu škole se nalazi i komforni Dom za učenike koji nisu iz ovog mesta, sa kapacitetom od 80 mesta. Tu su i savremena kuhinja, fiskulturna sala, sportski tereni i dobro opremljeni kabineti. Zgrada se nalazi u centru sela, okružena zelenilom – prava škola u parku, sa osnonvnom karakteristikom – rad i kultura.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top