Naslovna » Beba » Elektronska prijava beba već u porodilištu!

Elektronska prijava beba već u porodilištu!

 

Od sada roditelji  novorođenčadi mogu da lakše i jednostavnije nego do sada upišu dete u matičnu knjigu rođenih, dobiju prijavu državljanstva i prebivališta, kao i zdravstveno osiguranje za bebu. Usluga „e–beba“počela je da funkćioniše od aprila 2016. i sada se primenjuje u 37 porodilišta. A iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave najavljuju da će do kraja godine profunkcionisati u svim porodilištima u Srbiji.

Ovaj elektronski servis može znatno da olakša život roditeljima, jer se za 5 minuta, potpuno besplatno, elektronski mogu završiti administrativni poslovi za koje je ranije bilo potrebno nekoliko odlazaka na šaltere i plaćanje nekoliko posebnih taksi.

Prema podacima koje je iznelo Ministarstvo za lokalnu upravu i samoupravu, ranije je roditeljima bilo potrebno najmanje sedam sati da prikupe ove podatke, a sada se sve završava za nekoliko minuta.

Prema rečima nadležnih, elektronska prijava donosi uštede i državnim službenicima, a za roditelje je i jednostavnija, i jeftinija – republička administrativna taksa je ukinuta, a kartica zdravstvenog osiguranja, koja je za odrasle 400 dinara, za novorođenčad je besplatna.

Kako izgleda usluga „e-beba“?

  • Roditelji u porodilištu daju pristanak za elektronsku prijavu deteta. Zdravstveni radnik unosi podatke u elektronski obrazac na portalu e–uprava.
  • Roditelji se moraju dogovoriti oko ličnog imena deteta i adrese na kojoj će novorođenče biti prijavljeno.
  • Nakon elektronske prijave roditelji budu obavešteni SMS–om ili mejlom da je prijavljivanje uspešno obavljeno te o statusu predmeta.
  • Ako su se za to opredelili, na adresu koju su naveli kao prebivalište dobijaju potrebna dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja. Ako ne žele takvu isporuku, dokumenta mogu da preuzmu u opštini ili filijali RFZO (Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje).

Roditelji mogu da se odluče da neku od ovih usluga ne obave elektronski, a takođe, ako žele, do potrebnih dokumenata mogu da dođu na stari način. Više od 2.000 roditelja do sada je svoju novorođenčad prijavilo elektronskim putem.

Porodilišta u kojima funkcioniše „e-beba“ servis:

GAK Narodni front i KBC „Dragiša Mišović – Dedinje” u Beogradu, porodilišta u Kragujevcu, Bačkoj Topoli, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokuplju, Leskovcu, Prijepolju, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valjevu, Vranju, Novom Sadu, Smederevu, Surdulici, Pirotu, Tutinu, Novom Pazaru, Priboju, Užicu, Kladovu, Paraćinu, Kraljevu, Zaječaru, Boru i Knjaževcu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top