Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Pripremite se za početak škole

Pripremite se za početak škole

pripremite-se-za-pocetak-skole

Letnji raspust se polako završava, a mi se spremamo za novu školsku godinu i nove obaveze naših školaraca.

Nekada roditeljima početak školske godine puno teže “pada” nego samoj deci, jer to uglavnom znači mnogo više obaveza. Pokušajte da organizovano dočekate taj period, pripremite se za sve aktivnosti koje vas čekaju i tako se rešite bespotrebnog stresa.

Ukoliko imate više dece, dvoje, troje i slično, predlog je da se planirane obaveze i aktivnosti prikažete u jednoj tabeli rasporeda od ponedeljka do nedelje, za svu decu u istom rasporedu, sve planirane aktivnosti. Tako ćete najbolje videti, da li je moguće sve uklopiti, što se željenih vanškolskih aktivnosti vaše dece tiče.

Vaš životni moto neka bude da naučite svog školarca da bude samostalan i nezavisan od vas. Što pre to uspete, biće bolje i za vas i za dete. Treba da prestanete da dobavljate stvari za vaše školarce koji oni nesumnjivo mogu da odrade i sami. Nemojte im spremati knjige, pripremati užinu. Dovoljno su veliki da to urade i sami. Kad je u pitanju pisanje domaćeg zadatka napravite raspored kad domaći treba da se piše, a u pomoć priskačite samo u ekstremno teškim situacijama. Poenta jeste, da u nižim razredima naučite dete rutini, učenju i svojim obavezama oko škole, i da ono spremno dočeka peti razred- u kome je kako kažu, sve od učenja i škole na jednom ozbiljnijem nivou, i više nema učitelja ni učiteljice da im “gledaju kroz prste”.

Današnja deca previše olako shvataju školu i zbog vremena u kom odrastaju misle da je školsko gradivo „mačiji kašalj“ jer kako su savladali najnoviju igricu na računaru, tako će i tablicu množenja. Problem nastaje kad uvide da sve to nije baš toliko jednostavno pa se veoma lako obeshrabre. Da biste motivisali dete nemojte hvaliti njegovu inteligenciju već trud koji ulaže da savlada gradivo i na taj način ćete se rešiti ispitivanja i vežbanja do dugo u noć.

Dobra stvar koju ih možete naučiti školarca jeste da se javi da odgovara kada je manje gradiva- na samom početku. Tako će sebe osloboditi konstantnog preslišavanja preobimnog gradiva, a nastavnici će ih doživljavati kao decu koja znaju – jer zaboga, prvi su se javili.

Ove godine pokušajte da dobro upoznate nastavnike/učitelje vaše dece jer ste u slučaju njihovog obrazovanja jedan tim i veoma je važno da se razumete i da ste na istoj talasnoj dužini. Odlazite redovno na informacije i roditeljske sastanke, ponekad vam učitelj može reći stvari koje ni vi sami niste primetili u vezi vašeg deteta.

Fokusirajte se na sadašnjost, ne opterećujte dete nepotrebnim planovima za budućnost. Ne možete osmogodišnjaku reći da je uspeh koji će steći u drugom razredu veoma bitan za njegovu akademsku budućnost, neće vas shvatiti, idite korak po korak. Veoma je važno da pustite dete da samo zasluži svoje ocene. Ako mu crtanje ne ide od ruke, nije bitno da dobije trojku iz likovnog, bitno je da se potrudio i da vi niste umešali svoje prste u njegov rad.

Ma koliko škola i obrazovanje bilo važno pokušajte opušteno pristupiti školskim obavezama, nemojte od muve praviti slona. Ne postavljajte previsoke ciljeve i ne lečite svoje ambicije preko svoje dece.

A, mi vam želimo još jednu, srećnu i uspešnu školsku godinu.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top