Naslovna » Beba » Nega » Fimoza kod beba dečaka

Fimoza kod beba dečaka

fimoza

Nega tek rođene bebe zahteva dodatnu pažnju i potrebno je raditi sve kako treba. Posebna je problematika roditelja muške dece – šta raditi kada dođe do fimoze i kako ona nastaje?

Fimoza predstavlja suženje kožice penisa (prepucijuma) i tada dolazi do poteškoća prilikom prevlačenja preko glavića penisa. Ovo može biti bolno za bebu, ali predstavlja potpuno prirodanu i veoma čestu pojavu jer se većina muških beba rađa upravo sa tim.

Uloga prepucijuma je da zaštiti polni organ kod dečaka od štetnih spoljašnjih faktora jer je koža tela penisa veoma nežna i osetljiva. Ovo je posebno važno u periodu kada beba još uvek nosi pelene jer bakterije iz stolice pomešane sa urinom stvaraju amonijak koji može dovesti do pelenskog osipa i upale glansa (glavića penisa).

Fiziološka fimoza, sa kojom se rađa većina dečaka, ne dozvoljava da se prepucijum sam, prirodnim putem odvaja od glavića, zbog čega je u toku prve tri godine potrebno podstaći taj proces, povremenim prevlačenjem kožica – naročito tokom kupanja. Topla voda tokom kupanja olakšaće taj proces i biće manje bolno za bebu. Ukoliko i nakon treće godine života prepucijum i dalje bude unutrašnjom stranom slepljen uz glavić, nemojte brinuti i dizati paniku. Problem nastaje samo ukoliko je otvor prepucijuma toliko sužen da onemogućava detetu da normalno piški, a tada bi trebalo da se obratite lekaru za pomoć.

Metode lečenja fimoze

Ukoliko primetite da se kod deteta u vrhu penisa, ispod kože, stvara balončić ili mokraća tokom piškenja izlazi u jako tankom mlazu znači da bi trebalo da se posavetujete sa urologom koji će proceniti koji je stepen fimoze u pitanju i šta bi trebalo dalje da uradite. Postoji više metoda kojima se leči fimoza, a to su:

Cirkumizacija – delimično ili u potpunosti hirurških putem otklanjanje kožice. Ovo predstavlja jednostavan ambulantivni zahvat koji brzo rešava problem, ali sa sobom nosi određene rizike, kao što su oštećenje mokraćnog puta, pucanje šavova, infekcije i krvarenje.

Prepucioplastika – hirurški zahvat kojim se prepucijumski otvor širi do potrebne veličine, kako bi se rešio problem fimoze. Prednost ovog zahvata je to što je kraći period oporavka, prepucijum je očuvan i manje je mogućih komplikacija.

Lekovi – preporučuju se uglavnom steroidni ili nesteroidni lekovi za lokalnu upotrebu, uglavnom u obliku masti, što u većini slučajeva dovodi do normalnog rasta i širenja prepucijuma. Na ovaj način se izbegavaju svi hirurški zahvati, kao i traume i rizici za dete koji mogu ostati nakon njih.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top