Naslovna » Beba » Nega » Higijena polnih organa kod novorođenčeta

Higijena polnih organa kod novorođenčeta

Nega polnih organa novorođenčeta nije ista kod devojčica i dečaka. Koja su pravila za dobru i efikasnu negu prilikom kupanja?

Prvo pravilo kupanja beba je: nikada ne perite bebine genitalije penom za kupanje ili kupkom zato što to može iritirati sluznicu, što povećava mogućnost infekcije. To je isto kao kada biste oči prali sapunicom.

Devojčice
Kod devojčica je normalno da se iz vagine pojavi beli sekret, takozvano belo pranje novorođenčeta. U svakom slučaju, vaginu treba brisati vaticom koja je obilno natopljena toplom vodom, i to spreda prema nazad (jedan potez – jedna vatica), to jest od vrha organa prema guzi. U suprotnom bi  bakterije iz creva mogle da se prenesu u vaginu, a poznato je da novorođenčad nema još razvijen sastav zaštite od infekcija.

Ako se kod devojčice pojavi žućkasto-zelenkasti sekret neprijatnog mirisa, potrebno je potražiti savet pedijatra. Ako se iz vagine pojavi slabo krvarenje ili ostane trag krvi na peleni, nemojte se zabrinuti – to je normalna pojava, samo u slučaju obilnijeg krvarenja treba zatražiti pomoć pedijatra.

Dečaci
Kod muške dece kožicu koja prekriva glavić penisa možete povlačiti samo koliko je potrebno da se izbriše bela naslaga, takozvana smegma, koja je normalna pojava. Dečaci do dve godine imaju fiziološku fimozu (kožica se ne može prevući preko glavića penisa), pa prilikom kupanja vrlo nežno povlačite kožicu onoliko koliko ide. To područje isperite toplom vodom i kožicu vratite natrag.
Ako se beba ukakila, kod presvlačenja je najbolje isprljane delove, kao i polne organe,spolja dobro oprati toplom vodom.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top