Naslovna » Deca » Deca » Izborite se sa mokrenjem u krevetu

Izborite se sa mokrenjem u krevetu

izborite-se-sa-nocnim-mokrenjem

Kod neke dece se dešava da u toku noći jednostavno ne mogu da kontrolišu svoju bešiku, pa dođe do mokrenja u krevet. Ovo se može desiti iz više razloga, od kojih su ponekad preterano čvrst san, nespremnost deteta za skidanje pelena, a mnogi pripisuju to i genima. Roditelji se često zabrinjavaju da li je noćno mokrenje znak nekih dubljih prikrivenih psihičkih problema kod deteta. Ipak, postoje načini da se zajedno sa svojim detetom izborite sa mokrenjem tokom noći!

Jelo i piće pre spavanja

U velikoj meri ono što jedu i piju pred spavanje može uticati na to da li će mokriti u krevet tokom noći ili ne. Zato bi trebalo obratiti pažnju šta dete jede, a pre svega šta pije pre spavanja. Velike količine tečnosti svakako bi trebalo izbegavati, posebno sokove i čajeve, a od hrane trebalo bi izbegavati čokoladu i ostale slatkiše neposredno pre odlaska u krevet. Ukoliko ipak dolazi do mokrenja u krevet – pokušajte da malo pomerite vreme za večeru kako bi jeli i pili barem dva sata pre nego što legnu, a do tad će imati priliku i da odu u toalet na vreme.

Pauza za toalet

Nemojte terati decu da izdrže celu noć bez odlaska u wc. Nije cilj da trpe, već jednostavno da nauče kako da se “izbore” sa ovim problemom. Navijte alarm na nekoliko sati nakon što legnu i probudite ih da odu u toalet kako bi se sprečilo mokrenje u krevet. Ako je moguće i ako je dete dovoljno veliko vremenom će samo moći da se probudi kad alarm zazvoni, a posle određenog vremena možda će uspeti i samo da se budi kada oseti potrebu za odlazak u wc. Pomozite im u ovome tako što ćete ostaviti upaljeno svetlo u kupatilu i obrazbediti detetu što jednostavniji pristup toaletu kako bi se tokom noći što lakše snašlo.

Odvikavanje od navike

Kod neke dece mokrenje u krevet tokom noći nije toliko potreba koliko je ovo preraslo u naviku od koje ih je potrebno odviknuti što pre. Pristup odvikavanja od mokrenja u krevet vrlo je jednostavan i za roditelje i za decu, a podrazumeva jednu vrstu igre u kojoj je potrebno da dete skupi što više bodova. Bodovi mogu biti u obliku sunca zalepljenog na tabli u sobi za svaku suvu noć, a za svaku noć kada je mokrilo u krevet – oblačak. Možete ponuditi detetu određenu nagradu svaki put kada zaredom skupi pet sunca  – što će ih dodatno motivisati da obrate pažnju i noć provedu bez mokrenja u krevet.

Čvrst san

Neka deca imaju toliko čvrst san, da je to razlog da uopšte ne uspeju iz faze sna da se razbude – da bi mogla otići do toaleta tokom noći da to obave. Treba im pomoći da ima taj signal u toku noći dođe do “glave”. Možda čak nije loše da sa detetom legnete zajedno u ovom periodu, kao podrška da mu pomognete da se probudi tokom noći i prebrodi ovaj problem. Osećaće se sigurnije i podržano.

Zauvek bez pelene

Veoma je važno obratiti pažnju na decu koja su još mala, a koja su do nedavno nosila pelene. Nakon skidanja pelena mokrenje u krevet tokom noći trebalo bi tretirati kao i kod nešto starije dece. Najveća greška koju roditelji mogu napraviti u ovom slučaju jeste da detetu ponovo stave pelenu kako bi ostalo suvo, što će samo produžiti period navikavanja na pelene, odnosno odvikavanja od mokrenja tokom noći (u krevet). Kada se dete jednom odvikne od pelena i nauči da odlazi u toalet ponovno stavljanje pelena samo će upropastiti sav trud koji ste do tada uložili da ih naviknete na nošu ili wc šolju.

Razne su metode za odvikavanje od noćnog mokrenja. Postoje vežbe koje se rade isključivo radi ovog problema, koje se odnose na povezivanje podsvesnog ponašanja deteta sa učinjenom radnjom mokrenja, odnostno rade na poboljšavanju ” svesnosti” i “buđenja” deteta u svakom smislu. Pored toga, postoje gaćice koje se koriste za odvikavanje od noćnog mokrenja, koje kroz sebe imaju niti, koje u kontaktu sa kapljicom tečnosti počinju da pište, zvuk postaje sve glasniji i glasniji tako se dete probudi pre trenutka kada se desi da se već upiškilo.

Najvažnija stvar je da u periodu dok se dete odvikava od noćnog mokrenja u krevet, roditelj treba da bude najveća podrška, jer je povezanost sa detetom, vera i ohrabrivanje preduslov da bi se prebrodio ovaj period i došlo do rezultata.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top