Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Hrvatska ostrva

Hrvatska ostrva

hr

Jadransko more i ostrva

Hrvatska obala na Jadranskom moru duga je 1.777 kilometara i zauzima najveći deo istočne jadranske obale. Vazdušnom linijom krajevi hrvatske obale na moru udaljeni su 526 kilometara, ali je obala izuzetno razuđena – sa mnogobrojnim uvalama i zalivima, zbog čega spada u tri najrazuđenije obale u Evropi. Paralelno sa obalom nalaze se izdužena ostrva koja su razdvojena kanalima, a kada se uračunaju i dužine obala na njima, ukupna dužina hrvatske teritorije koja izlazi na more dostiže cifru od 5.835 kilometara – čime Hrvatska zauzima treće mesto u Sredozemlju, nakon Grčke i Italije. Zbog geoloških karakteristika ovakav tip obale se stručno naziva – dalmatinska obala.

Jadransko more uz obalu Hrvatske odlikuje prosečna temperatura leti od 22 do 27 stepeni Celzijusa, a zimi ne niža od 7 stepeni, slanost oko 38 promila (što je više od svetskog proseka), na severu je pliće od 100 metara, dok u južnom delu dostiže najveću dubinu od 1.228 metara – tzv. Južnojadranska podmorska kotlina. Hrvatska na svojoj jadranskoj obali ima blagu sredozemnu klimu sa velikim brojem sunčanih sati godišnje – od 2.400 do 2.800 sati, zbog čega predstavlja jednu od najsunčanijih država u Evropi koje izlaze na more.

Dužinom obale nalazi se 718 većih i manjih ostrva, 389 hridi (stena) i 78 grebena, zbog čega se Hrvatska naziva “zemljom 1.000 ostrva”. Površina koju zauzimaju ostrva čine samo 5,8% ukupne površine države, među kojima je svega 50 naseljeno ukupnim brojem od 132.443 stanovnika.

Najveća ostrva

Krk
Brač
Hvar
Pag
Korčula
Dugi otok
Mljet
Rab

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top