Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Alberobello: istinita bajka

Alberobello: istinita bajka

Ako tražite neponovljivo i sasvim drugačije mesto za putovanje, beskrajno šarmantni Alberobello je pravi izbor. Smešten u prelepoj dolini d’Itria, u regionu Apulja na jugu Italije, na raskršću pokrajina Bari, Brindisi i Taranto, ovaj gradić odlikuju jednstvene bele građevine sa sivim krovovima poput kupe (čuvene trullo).

Ova, u najmanju ruku čudna i slikovita destinacija, je deo UNESCO-ve svetske baštine od 1996, baš zbog ovih neobičnih građevina.

Ono što čini ove kućice tako jedinstvenim u svetu je to da su, zbog niza ekonomskih, socijalnih i kulturnih razloga, one kao takve opstale kroz stoleća. To objašnjava zašto su se njihove arhitektonske znamenitosti razvijale tokom vremena, dok je u isto vreme očuvana njihova praistorijska tehnika gradnje koja ih čini tako autentičnim.

Danas Alberobello broji oko 11.000 stanovnika i oko hiljadu kućica. Zanimljivo je da svaka kuća može biti sastavljen od više od jednog trullo.

Alberobello, generalno, čine dva dela. Rione Monti je više turističko područje sa suvenirnicama i restoranima i tipičnim spomenicima ovog grada. Rione Aia Piccola je najstariji deo grada, ruralniji, nepromenjen izgledom turističkih delatnosti, gde neki od stanovnika još uvek žive u trullo kućicama. Tu se nalazi i Museo del Territorio.

Šta obavezno posetiti?

Glavna turistička aktivnost u Alberobello je razgledanje ovog grada koji, osim autentičnih kućica ima i pregršt malih muzeja i mnogo mogućnosti za kupovinu suvenira i degustaciju domaćih proizvoda.

Trullo Sovrano: se nalazi na severu grada, iza bazilike dei Santi Medici. To je jedinstveni trullo u svetu jer je na dva sprata.

Siamese Trullo: jedini trullo “blizanci” na svetu. Priča se da je pripadao dvojici braće koji su bili zaljubljeni u istu ženu. Zbog neslaganja, odlučili su podeliti trullo u dva dela, s glavnim ulazom na obe strane, na Via Monte Nero i Via Pasubio.

Bazilika dei Santi Medici: posvećena dvojici svetaca, zaštitnika grada, Damjana i Kuzme. Kipovi ovih svetaca nalaze se unutar Bazilike.

Case d’Amore: prva kuća od cigle iz 1797. godine, bez tipičnih obeležja trullo gradnje. Ona je simbol slobode od feudalne snage. Pripadala je Francesco d’Amore, a sada je Turistička zajednica.

Belvedere: nalazi se izvan Piazza del Popolo, i pruža panoramski pogled na Rione Monti.

Gde odsesti?

Naš izbor u Alberobello je spavati u autentičnim trullo kućicama, ili u hotelu sa istom tematikom. Hotel Le Alcove, autentični trullo hotel se nalazi u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga, na Case d’Amore, glavnoj trgovačkoj ulici sa restoranima.

Šta probati?
Nikako nemojte propustiti da ovde probate autentičnu apuljsku hranu, kao što je “taralli” i Altamura hleb, dok Aleatico, Primitivo di manduria i Negroamaro vina predstavljaju svetski poznate vinarske tradicije. Topla preporuka je da posetite lokal MiseriaenobiltàLa Cantina.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top