Naslovna » Turizam » Odlazak na more » Letovanje kao terapija: Kako more leči?

Letovanje kao terapija: Kako more leči?

letovanj-kao-terapija

Odlazak na more, kupanje i sunčanje – najčešće predstavlja ideal letovanja. Uživanje na plaži ili u hladu palmi, pogled na plavi horizont i uživanje u mirisu mora nije samo odmor za dušu, već može imati i lekovita dejstva na naše telo!

Još je u Antičkoj Grčkoj bilo poznato lekovito dejstvo mora, a tada je bila veoma značajna talasoterapija – odnosno lečenje morskim talasima. Pre 2.500 godina Grci su na ovaj način lečili različite bolesti – od kožnih oboljenja (ekcema), preko artritisa, bolesti disajnih organa, pojavu astme, pa do bolova u leđima. Tada je otkriveno da morska voda zaista ima moć da leči i da može da zaceli i rane, da sprečava pojavu infekcija, ali i da ublažava bol.

Lekovita morska voda

U morskoj vodi nalaze se svi značajni prirodni elementi – od natrijuma, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, preko zlata i srebra, do mineralnih materija koje se nalaze u algama. Nije ni čudo što se za morsku vodu kaže da leči, jer zaista predstavlja izvor zdravlja i lepote za naš organizam. Zahvaljujući morskoj vodi može se podstaći obnavljanje ćelija u našem telu, ubrzava se metabolizam, jača imunitet, a različite upale u organizmu se mogu ublažiti ili u potpunosti eliminisati. Uz sunčanje i morsku vodu koža se podmlađuje i čisti, što je dodatno čini sjajnom i lepom.

Zahvaljujući morskoj vodi mogu se ublažiti i simptomi astme i alergija, kao i najrazličitiji i najuporniji problemi sa kožom, kao što su dermatitis, psorijaza i ekcemi koji se mogu pojaviti na površini kože. Osobe koje imaju problema sa reumom ili artritisom, odnosno hroničnim bolovima u leđima mogu očekivati olakšanje bolova ukoliko odmor provode kupajući se na moru.

Terapijsko okruženje

Poznato je da more ima terapijsko dejstvo na naš organizam. Samo gledanje u pučinu i morsko plavetnilo može imati pozitivan efekat jer blagotvorno deluje na vid i opušta oči. Osim toga, boravak u blizini mora pokrenuće vašu kreativnost i maštu upravo zato što deluje opuštajuće na psihu, a samim tim i na celo telo. Smanjenje stresa je prvo što će vam pomoći da se osećate bolje, a dovoljno je samo da uživate na suncu, u šumu talasa i blagom povetarcu.

Međutim, nije samo morski ugođaj to što pomaže da se opustite, već i sastojci morske vode, a pre svega magnezijum. S obzirom na to da je morska voda bogata ovim zemnoalkalnim metalom koji je veoma značajan u borbi protiv stresa (za koji alternativna medicina smatra da je jedan od najčešćih uzročnika mnogih bolesti).

Morski vazduh kao pokretač

Isparavanje mora sa sobom donosi još pozitivnih efekata na naš organizam. Negativni joni i ozon kojim je bogat vazduh u blizini mora utiču povoljno na duboko disanje, ojačavaju imunitet, postiču moždane ćelije, poboljšavaju koncentraciju, umanjuju pojavu nesanice, depresije i glavobolje, što sve zajedno pomaže da se osećamo bolje i puni energije.

Osim toga, atmosfera u blizini mora uvek podstiče i na različite sportske i rekreativne aktivnosti koje dodatno pomažu da se osećamo poletnijim i odmornijim. Plivanje, ronjenje, odbojka na plaži ili samo šetnja po pesku svakog dana dovoljne su fizičke aktivnosti ne samo za zatezanje tela, već i za poboljšanje celokupnog zdravlja organizma.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top