Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Informator zdravlja » Istine i zablude o MMR vakcini

Istine i zablude o MMR vakcini

istine-i-zabluda-o-mmr-vakcini

MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa). Prve dve bolesti spadaju u grupu osipnih groznica, gde se pored povišene temperature, kašlja, javlja i različita ospa na koži.

Zauške se pojavljuju u vidu otoka pljuvačnih žlezda ispod uva i u donjem delu vilice, a javlja se i povišena temperatura i otežano gutanje. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se svi plašimo su komplikacije.

Komplikacije zauški su zapaljenje moždanica (meningitis) ili mozga (encefalitis), kao i testisa i jajnika, što može imati za posledicu sterilitet kod muškaraca, kao i gubitak sluha. Rubeola takođe ima komplikacije u vidu zapaljenja pluća (pneumonije) ili encefalitisa, a ukoliko žena nije preležala ovu bolest ili nije vakcinisana, u toku trudnoće može dovesti do pobačaja. Ipak su komplikacije najčešće kod malih boginja, gde su kod čak 30% obolelih prisutne komplikacije, posebno kod dece uzrasta do 5 godina. Tada se javljaju pneumonija, gubitak sluha i zapaljenje celog mozga (panencefalitis) koji se uglavnom završava fatalno.

Zablude o vakcini…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top