Naslovna » Zdravlje » Informator zdravlja » Istine i zablude o MMR vakcini

Istine i zablude o MMR vakcini

istine-i-zabluda-o-mmr-vakcini

Poslednjih 20 godina MMR vakcinu „bije loš glas“, što se najviše odnosi na navodnu povezanost ove vakcine i pojave autizma. Sve je počelo u februaru 1998. godine kada je Endrju Vejkfild, inače abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu Lanset objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se pre svega odnosi na male boginje.

Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar Sandej Tajmsa 2004. otkriva da Lanset nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijku dobit od svojih tvrdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis Lanset u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, pomenuti doktor je izbačen iz Lekarske komore Engleske, a četvoro dece je 2008. umrlo od komplikacija morbila.

Kao pedijatar i imunolog sa dugogodišnjim iskustvom, osećam potrebu da stanem u odbranu vakcinacije. Mišljenja sam da je vakcinacija najveće medicinsko dostignuće, neuporedivo čak i sa otkrićem antibiotika, koje je dovelo do smanjenja pojave ili čak iskorenjivanja mnogih bolesti, tako da treba znati da određenih bolesti nema ne zato što su spontano prestale, nego zato što su eliminisane vakcinacijom. Bolji naziv za vakcinaciju je imunizacija, zato što se primenom bioloških preparata (vakcina) stvara specifični imunitet na određeni uzročnik i tako se povećava sposobnost da se odupre ili savlada infekcija.

Antivakcinalni pokret širi dezinformacije i pruža “dokaze“ o toksičnim efektima vakcina. Raspoloživost informacija sumnjivog porekla od strane osoba koje nemaju medicinsko obrazovanje, ili su završili Medicinski fakultet a nikada se nisu bavili decom i vakcinacijom, dodatno uznemiruje roditelje. Pročitavši nekoliko članaka i blogova, roditelji ravnopravno diskutuju sa pedijatrima o vakcinaciji.

Sa druge strane, ispada da su pedijatri dovoljni stručni da pruže pomoć i leče decu a ne uzima se u obzir obrazovanje i iskustvo pedijatara vezano za vakcinaciju.
Zaboravlja se da smo na kraju studija Medicinskog fakulteta položili Hipokratovu zakletvu, čime smo se obavezali da ćemo svoj život staviti u službu humanosti i da ćemo apsolutno poštovati ljudski život od samog početka.

Odbijanjem vakcinacije roditelji preuzimaju rizik da njihovo dete oboli od bolesti koje su mogle da budu sprečene vakcinacijom. Pored toga, dovode se u rizik i mališani sa kojima se dete druži i time se narušava kolektivni imunitet.

Istine i zablude o MMR vakcini

Komplikacije zauški su zapaljenje moždanica (meningitis) ili mozga (encefalitis), kao i testisa i jajnika, što može imati za posledicu sterilitet kod muškaraca, kao i gubitak sluha.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top