Naslovna » Mama » Uspešna mama » Kako da razlikujete ciljeve od sanjarenja?

Kako da razlikujete ciljeve od sanjarenja?

pp

Kako da razlikujete ciljeve od sanjarenja?

Za svaki napredak i uspeh u životu potrebno je da sebi postavite neki cilj. Međutim, ovde se mnogi prevare, pa misle da jednostavno nemaju sreće u životu – jer nikako ne postižu ono što žele. Ako ste se ikad našli u toj situaciji, da li ste se zapitali da li ste sebi zaista postavili cilj ili samo sanjarite?

Čak iako ste zapisali svoje dugoročne ili kratkoročne ciljeve – ipak ih niste ostvarili. Zašto se to dešava? Velika je razlika između postavljanja ciljeva i sanjarenja, iako se neka ova razlika ne prepoznaje. Srećom, stručnjaci su veoma detaljno i jednostavno objasnili razliku između ciljeva i sanjarenja, a na vama je da uvidite u čemu zapravo grešite.

Ciljevi su akcija, a sanjarenje misao

Svako može da mašta i to od vas ne zahteva baš nikakav napor, dok s druge strane, ciljevi zahtevaju vaše angažovanje i akciju ukoliko želite da ih ispunite. Čak iako imate zamisao o tome šta je za vas savršen život, a pritom ne razmišljate o tome kako da to i postignete – onda vi samo sanjarite, pa će na tome i ostati.

Mašta vas inspiriše, ali ciljevi vas menjaju

Naša mašta može svašta! Sanjarenje može da vas inspiriše (pogotovo ako ste umetnička duša), ali ciljevi će vam u realnosti promeniti život. S obzirom na to da ciljevi zahtevaju akciju od vas – sigurno je da će dati i rezultate i promeniti vam život u onom pravcu u kojem vi želite da idete. Na ovaj način ćete napredovati, biti sve uspešniji, sve dok jednom ne shvatite da živite svoj život iz snova, a sve zahvaljujući pravim ciljevima na kojima ste svakodnevno radili.

Sanjarenje je zauvek, a ciljevi imaju svoj rok

Kada počnete da razmišljate o ostvarivanju svojih nekih ideala u životu – vi možete sebi da date određeni rok za to ili ne. Ukoliko se odlučite da ne postavljate vremenske rokove, velika je verovatnoća da ćete o svojim idealima i dalje razmišljati, ali se oni neće ostvarivati. S druge strane, ukoliko samo odredite da želite da se vaša neka želja ostvari u određenom roku – sve ćete uraditi kako bi se to zaista i desilo, a to znači da se sebi postavili cilj i da niste ostali samo na maštanju o tome.

Mašta može biti bilo šta, a ciljevi su određeni

Evo još jednog načina da proverite da li sebi postavljate ciljeve u životu ili samo sanjarite. Ako, na primer, ne možete tačno da odredite kakvim biste poslom želeli da se bavite u budućnosti (kako biste zaradili sav taj novac koji želite ili bili poznati/uspešni/slavni) već samo zamišljate kako ćete biti uspešni – to znači da samo sanjarite. Međutim, ukoliko to svoje sanjarenje na neki način uobličite i odlučite recimo da želite da budete bankar – pred vama je cilj do kog već znate kako ćete stići: školovaćete se na adekvatnom fakultetu, tražićete poslove u toj struci i radićete na tome da budete zaista stručni u svom poslu, što će vam vremenom i doneti sve to o čemu ste sanjarili.

Ciljevi koštaju – a sanjarenje ne

Ukoliko ste sebi zacrtali neke planove, njihovo ostvarivanje neće biti besplatno. Ovde ne govorimo nužno i samo o novcu, već i o vašem vremenu i energiji koji će vam biti potrebno da biste ih ostvarili. Sanjarenje u ovom smislu ne košta ništa, jer to možete raditi bilo kad i bilo gde. Upravo zato bi ciljeve trebalo shvatiti i kao ulog u svoju budućnosti, jer sve što budete uložili vama će se vratiti, u to ne bi trebalo da sumnjate.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top