Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Kako pomoći detetu sa smetnjama u razvoju da prihvati svoj nedostatak

Kako pomoći detetu sa smetnjama u razvoju da prihvati svoj nedostatak

kako-pomoci-detetu-sa-smetnjamaBudite iskreni sa detetom.

1. Nemojte kriti od deteta da ima nedostatak ili problem
Dete shvata da se razlikuje od ostalih, a ako se o tome ne govori ili se izbegava ta tema, vrlo lako bi moglo razumeti da se radi o nečemu što je “loše” ili “nepoželjno”. Samim tim bi se moglo osetiti manje vredno, nepoželjno, nesigurno i odbačeno.

2. Jasno nazovite njegovu poteškoću ili problem i pričajte o tome
Za decu mlađeg uzrasta dečije knjige o određenoj vrsti nedostatka mogle bi na jedan jednostavniji i detetu bliži način objasniti njegovo stanje, a takođe pokazati vašem detetu da se i druga deca bore sa istim problemima. Ako ne postoje knjige sa takvom tematikom, pokušajte da osmislite sami priče na neku od sličnih tema. Razgovarajte o izazovima sa kojima će se susretati, načinima na koje je moguće prevazići poteškoće i pokažite mu da postoje načini da se poteskoće savladaju.

3. Fokusirajte se na snage i talente a ne na detetove nedostatke
Ukažite svom detetu ili zajedno s njim otkrivajte ono što ga interesuje, u čemu je dobar i negujte te veštine. Osećaj da je u nečemu dobar ili bolji od ostalih utiče pozitivno na njegovo samopouzdanje i sliku o sebi

4. Izgradite samopouzdanje vašeg deteta
Vi kao roditelj igrate važnu ulogu u tome kako vaše dete sebe vidi i doživljava. Možete ga pitati da vam pokaže nešto i posle toga ga ohrabriti rečima: “Znao sam da ti to možeš”. Deca treba da se osećaju kompetentno i važno da bi imali motivaciju za učenje i napredak.

5. Prilikom rešavanja zadataka obezbedite mu uslove za uspeh
Omogućite vašem detetu a i vama da se izbegne frustracija kad god je to moguće. Ukoliko ima teškoće sa rešavanjem određnih zadataka pokušajte da pojednostavite aktivnosti pre nego što se dete naljuti ili odustane od njih. Takođe je važno da postavite realne ciljeve koji su lako dostižni, što će vašem detetu omogućiti da izgradi samopouzdanje i veru u sebe

6. Ponašajte se prema detetu isto onako kako biste se ponašali da nema nedostatak
Pohvalite ga ukoliko je njegov uspeh ili ponašanje za pohvalu, ali isto tako ukažite na ono što je nepoželjno ili neprihvatljivo u ponašanju. Budite jasni i dosledni u tome što radite.

7. Podstičite ga da izražava svoje mišljenje i potrebe kako vama tako i u svom okruženju, školi… (ukoliko mu treba više vremena da obavi neki zadatak ili da traži pomoć nastavnika)

8. Podstičite njegovu samostalnost
Poznavanje drugih sa istim ili sličnim problemima omogućava vašem detetu da podeli svoja osećanja sa ljudima koji su u sličnoj situaciji i dobije odgovore na neka pitanja koje od vas možda ne bi moglo. Razgovarajte o različitostima sa svojim detetom, pozitivno ih konotirajte, pronađite nekog poznatog sa istim ili sličnim stanjem ko je uspešan u svom poslu

9. Ukoliko vi i vaš partner imate različite ideje kako saopštiti detetu situaciju u kojoj se nalazi, obavezno se pre toga usaglasite. Pogrešne i konfuzne poruke često daju mnogo lošije efekte kod deteta nego nikakve. Kad se usaglasite oko načina, zajedno obavite razgovor sa svojim detetom.

Ako dete dolazi kod vas sa pitanjima to je sigurno zato što je primetilo da je na neki način drugačije i da se razlikuje od ostale dece. Pustite ga da postavlja pitanja a odgovore na njih pokušajte da dajete što iskrenije. Ukoliko nemate odgovor na neka pitanja potražite pomoć stručnjaka koji će pomoći vašem detetu da bolje razume sebe i svoje razlike.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top