Naslovna » Porodica » Kako pravilno konkurisati za stipendiju?

Kako pravilno konkurisati za stipendiju?

students

Kako pravilno konkurisati za stipendiju?

Stipendije su jedan od izvora finansija za studente, a dodeljuju se određenim grupacijama studenata, iz različitih fondova i za različite svrhe. Svako ima pravo i priliku da aplicira za stipendiju, a da li će je i dobiti zavisi od uslova koji su propisani konkursom.

Kako da ispravno konkurišete za stipendiju? Postoji nekoliko saveta koji će vam u ovome pomoći:

Proverite svoje kvalifikacije

Detaljno pročitajte konkurs za stipendiranje i proverite koji su uslovi za dobijanje stipendije. Uporedite svoju kvalifikaciju sa traženim kako biste bili sigurni da se ovaj konkurs odnosi na vas i da li uopšte imate šanse za dobijanje.

Popunite formular

Ukoliko postoji određeni formular kao deo aplikacije za stipendiju nemojte izostavljati ni jedno pitanje. Veoma je važno da na sva pitanja iz formulara odgovorite (tačno i precizno) kako biste uopšte ušli u proces selekcije. Ako ne možete odgovoriti na određena pitanja potrudite se da to na neki način obrazložite.

Pratite uputstva

Najbolje i najlakše je da pratite uputstva koja su ispisana na konkursu kako biste bili sigurni da ćete, korak po korak, ispuniti sve što je potrebno da se nađete među kandidatima za dobijanje stipendija. Na ovaj način možete biti sigurni da ste sve uradili i da je sve kako treba, u suprotnom ste samo gubili vreme i sebi uskratili priliku za dobijanje stipendije.

Budite uredni

Ako je potrebno da sakupite određena dokumenta u okviru aplikacije za stipendiju, potrudite se da sve bude uredno, poređano kako treba i validno. Često je za konkurisanje potrebno napisati i neki esej ili motivaciono pismo – što bi trebalo napisati u elektronskoj formi kako bi izgledalo urednije i čitkije (u odnosu na rukopis – koliko god lepo pisali). Verujte – ovo su sitnice koje mogu mnogo da znači prilikom konkurisanja.

Pazite na rokove

Čak iako ste prikupili svu potrebnu dokumentaciju, sva pisma preporuke i eseje, popunili prijavu – ako ste propustili rok za konkurisanje za stipendiju. To je prvi uslov koji morate ispoštovati kako biste se našli u trci za stipendiju, a ako se ne prijavite na vreme – džaba ste se uopšte i trudili.

Napravite rezervu prijave

Ponekad može biti velika muka sakupiti potrebnu dokumentaciju i ispuniti sve prijave u okviru konkursa za stipendiju, a kako biste bili sigurni da će sve proći kako treba – napravite kopiju svoje prijave i sačuvajte je. Možda će, ne vašom krivicom, doći do neke greške pa će biti potrebno da ponovo pošaljte sve što je potrebno ili će vam dokumentaciju ponovo tražiti u daljem procesu selekcije kandidata – pa bi bilo dobro da vam je sve to već pri ruci.

Potražite pomoć za prijavu

Ukoliko su vam neki delovi konkursa nejasni ili jednostavno ne znate kako da se prijavite – zatražite pomoć od nekoga ko ima iskustva u apliciranju za stipendje ili se obratite direktno organizatoru stipendije koji bi trebalo da vam dostavi odgovore na sva vaša pitanja i na taj način vam razreši nedoumice.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top