Naslovna » Deca » Deca » Koliko nas koštaju ekskurzije a koliko jednodnevni izleti za naše školarce ?

Koliko nas koštaju ekskurzije a koliko jednodnevni izleti za naše školarce ?

Iako je početkom godine najavljivano da skupe ekskurzije odlaze u prošlost, realnost nije takva.

Fakat da veliki broj roditelja ne može svojoj deci da priušti odlazak na ekskurziju, mnoge je sramota da o tome i pričaju. Svi se trudimo da pošaljemo decu na ekskurziju, a kako to uspevamo, odgovor je – kako ko.

Kako nam je najvažnije da naša deca budu srećna, činimo sve što je u našoj moći, da neke njima važne želje pokušamo realizovati.

Jedna od takvih želja svakako su đačke ekskurzije ili jednodnevne izleti, a pitanja koja se uvek oko ove teme nameću :

Gde? Koliko, koja cena, koliko dana, kakav je odnos cene i kvaliteta?

Okvirne cene aranžmana ekskurzije u trajanju od 7 do 10 dana iznose od 24.000- 30.000 dinara. Kada se ta suma podeli na osam mesečnih rata, dolazimo do iznosa od 3.000 – 3.750 dinara koje bi roditelji morali mesečno da odvoje. Da li je to skupo? Šta dobijamo za manje novca?

Ovih dana medijeje preplavila priča o ceni jednodnevnog izleta do obližnjeg Golupca, koji košta kao cena jednodnevnog izleta u Veneciju. Kako bi osnovci jedne beogradske škole posetili ovaj lokalitet, roditelji moraju da plate 3.972 dinara. Iako iz godine u godinu roditelji negoduju o ceni jednodnevnih ekskurzija, kao i ponudama pristiglim na tender koji škola raspisuje, odlučuje isključivo savet roditelja.

U Pravilniku o ekskurzijama preporučuje se i destinacije za određeni uzrast, ali i navodi “da savet roditelja mora da se usaglasi sa svim elementima kako bi se putovanje organizovalo”. Šta sve mora da bude uključeno u cenu, zavisi od dogovora škole i roditelja pre raspisivanja javnih nabavki.

Sa prosečnom platom od oko 45.000 dinara, osim novca za ekskurziju, roditelji za ovakva putovanja moraju da odvoje pare i za svu “prateću opremu”.

Trebamo biti svesni da veliki broj roditelja u Srbiji ne može svojoj deci da priušti ovakav “aranžman”, iako je mnoge sramota da o tome i pričaju.

U želji da nam se deca ne razlikuju od svojih vršnjaka, nekad činimo takve stvari čak i preko naših mogućnosti.

Pročitajte tekst koji je poslednjih dana uzburkao javnost

IZLET DO GOLUPCA KAO PUT U VENECIJU Koliko koštaju jednodnevni izleti za školarce u Srbiji

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top