Naslovna » Beba » Bezbednost » Komarci

Komarci

komarci

Stiže leto a sa njim i lepo vreme. Sve nas mami napolje, u prirodu. A tamo nas čekaju buve, muve, komarci, pčele, mravi, krpelji, vaši. Njihovi ubodi mogu izazvati neprijatnosti od crvenila, svraba, do reakcija preosetljivosti različitog stepena.

Komarci su insekti sa kojima se najčešće srećemo, posebno kad zataji zaštita hemijskim sredstvima, što je u domenu komunalnih službi.

Postoji više vrsta komaraca, a najčešći kod nas su obični i malarični komarac. Pomoću donje usne, koja je pretvorena u rilicu, ubadaju kožu i sisaju krv. Na mestu uboda formira se crvenilo sa blagim otokom uz svrab.

Reakcija na ubod komarca
Kod dece se često kao reakcija na ubod komarca javljaju rasute papule (bubuljice) na koži, koje svrbe (takozvani Strophulus infantum). Ove promene se javljaju pretežno na otkrivenim delovima tela. Moguća je i pojava većeg otoka, posebno u slučaju uboda u kožu očnog kapka ili u usnu.
Otok ponekad potpuno zatvori oko, što veoma uplaši roditelje. Međutim, povlači se potpuno za 24 časa.

Kako se štititi?
Pre svega hemijskim sredstvima (zaprašivanjem – što je u domenu komunalnih službi, upotrebom insekticida u obliku spreja, ili tableta – isparivača, koje su natopljene supstancom koja odbija insekte).

Takođe, dete se može zaštititi primenom preparata (repelenata) koji odbijaju insekte a nanose se na kožu u obliku krema, gela, spreja, stika. Postoji bogata ponuda na tržištu, ali treba znati da ih ne treba primenjivati kod dece ispod dve godine, ne nanositi ih na dlanove, na sluznice oka, usta, na oštećenu kožu. Ne treba ih nanositi često (potreban je razmak od bar 4 sata) i ne utrljavati ih u kožu.

Kako štititi sasvim malu decu i bebe?
Preporučuje se upotreba hipoalergijskih samolepljivih flastera natopljenih eteričnim uljima, koji se mogu lepiti na ogradu kreveta, na kolica ili na đon obuće. Takođe, premazivanje otkrivenih delova tela blagim rastvorom vode i sirćeta može odbiti insekte.
Pojedine biljke, koje možemo uzgajati u saksijama na terasama, prozorima, mogu nas svojim mirisom braniti od insekata (bosiljak, paradajz).
Može pomoći i mreža na prozorima.

A kada dođe do uboda…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top