Naslovna » Beba » Bezbednost » Komarci

Komarci

komarci

Najvažnije je smanjiti svrab koji ubod izaziva i sprečiti češanje. Na mesto uboda se može staviti hladan oblog kratkotrajno ili se kao oblog može naneti preparat koji sadrži ekstrakt kamilice, kantariona, troprocentnog rastvora borne kiseline. (Komercijalni nazivi: Hipergel, Kamagel).
Primena cink-talk miksture (krečnog mleka) takođe može smanjiti svrab.

Lekovi iz grupe antihistaminika u obliku gela ili krema se takođe mogu naneti na mesto uboda, ali treba istaći da se ne preporučuju deci ispod dve godine starosti. Ne treba ih aplikovati na plikove, rane, ne nanositi ih na velikim površinama kože, ne često i ne duže od sedam dana.
Takođe se ne preporučuje izlaganje tretirane kože suncu, jer može doći do promene boje kože na tim mestima.

Ako usled češanja dođe do pojave ogrebotina, oguljotina, to mogu biti ulazna vrata za bakterije koje mogu izazvati gnojenje, pojavu rana i krasta na koži. Takvu kožu treba više puta dnevno prati toplom vodom i dečijim sapunom. Po potrebi se mogu lokalno naneti sredstva za dezinfekciju, kao što je rastvor joda. Ako su promene rasprostranjene i šire se, treba se obratiti lekaru.

Alergije
Otrov koji insekti ubrizgaju u kožu i koji prelazi u krv, sadrži sastojke koji mogu imati svojstva alergena.
Alergeni su materije koje mogu izazvati senzibilizaciju organizma, posebno onog sa alergijskom sklonošću. Lokalno se mogu javiti reakcije od neznatnog otoka, do otoka koji zahvataju celo lice, nogu, ruku, do otoka disajnih puteva, što može izazvati astma napad i čak stanje šoka. Zato je neophodno u kućnoj apoteci imati lek-antihistaminik u obliku sirupa ili tableta (za stariju decu). (Komercijalni nazivi tih lekova su: Pressing, Claritine, Aerius).

Dr Ljiljana Koljaja, specijalista pedijatrije
Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top