Naslovna » Porođaj » Vrste porođaja » Lotos porođaj

Lotos porođaj

lotos-porodjaj

Poslednjih godina, sve veći broj roditelja se odlučuje za tzv. lotos porođaj.

Odmah nakon porođaja, imunološki sistem bebe ubrzano prolazi kroz ogromne promene. Time što ne remetimo sadržaj krvi u tom trenutku, sprečavamo nastanak bolesti u budućnosti. Majka i beba ubiraju korist od toga što je sva pažnja usmerena na vezu između njih, a ne na pitanje “ko će preseći vrpcu, to jest vezu”. Ako su majka i beba zdrave, remećenje prirodnog procesa veoma lako može da prouzrokuje štetu na poznat ili nepoznat način

Veza između posteljice i ploda se ne prekida mehaničkim sredstvima, pupčana vrpca se ne preseca već se ostavlja dok se ne odvoji na prirodan način za koji je obično potrebno 2-10 dana. Ova praksa se naziva “neprekidanje pupčanika. Beba, pupčana vrpca i placenta se tretiraju kao jedna jedinica jer potiču od istog ćelijskog izvora  (jajne ćelije i sperme) i molekularne zajednice.

Kratki Lotos porođaj
Postoji Kratki Lotos porođaj u kome se pupčana vrpca preseca 4-6 sati nakon rođenja deteta.

Kratki Lotos porođaj se danas primenjuje na indonežanskom ostrvu Bali i u nekoliko univerzitetskih klinika u Australiji.
Bebe rođene ovom metodom su očigledno više opuštene i smirene i ne pokazuju uobičajeni gubitak u težini. Ovoj metodi mogu biti podvrgnute i bebe rođene carskim rezom i prevremeno rođene bebe.

Lotos porođaj je dobio naziv po karakterističnom izgledu posteljice koji podseća na ovaj cvet.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top