Naslovna » Trudnoća » Priprema za majčinstvo » Besplatan epidural u Srbiji

Besplatan epidural u Srbiji

besplatan-epidural-u-srbiji

Epidural besplatan za sve od prvog januara

Da li je bezbolni porođaj – moda ili potreba modernog vremena? Za mnoge žene porođaj bez epiduralne anestezije je potpuno nezamisliv. U mnogim zemljama EU ova usluga nije vanstandardna već godinama unazad.

Pred kraj godine su svi mediji objavili vest da će besplatan epidural u Srbiji biti obezbeđen za sve porodilje. Čitali smo ovakve članke u kojima se već naziralo da od najavljenog besplatnog epidurala neće biti ništa:

Epiduralna anestezija u nekim porodilištima u Beogradu košta zvanično 12.000 dinara, u pojedinim je besplatna, a u nekim porodilištima u Srbiji čak se i ne nudi. Ipak, od Nove godine epidurala će biti dovoljno u svim porodilištima i ova usluga će biti besplatna.
Umesto najavljenog poskupljenja ove usluge, od Nove godine epiduralna anestezija biće o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje u državnim porodilistima.

Povodom toga, Snežana Rakić, direktorka GAK “Narodni front”, rekla je:

„Prema najavama iz ministarstva zdravlja, a mi smo državna ustanova, najverovatnije da će tako i biti da će od 1. januara epiduralna analgezija biti besplatna. Da bi se epidural davao, morate imati obučenog anesteziloga za davanje epiduralne analgezije, a manje-više su svi verzirani za to. Ipak, morate imati i dovoljan broj anesteziologa da biste pokrili to unutar 24 sata, kontinuirano davanje anestezije porodiljama“.

Dok je epiduralna anestezija nekim trudnicama pravi luksuz, mnoge pacijentkinje iz unutrašnjosti o njoj mogu samo da sanjaju. Zbog nedostatka kadra, u zaječarskom porodilištu epidural se i ne nudi.

Zoran Roško, načelnik GAK Zaječar, kaže:
Nažalost, mi nemamo dovoljno anesteziologa koji bi mogli to da pokriju. Potreba postoji sigurno, žene non-stop pitaju za tako nešto, ali mi ćemo početi da radimo porođaj u epiduralu tek kada se steknu uslovi“.

Ipak, u Kragujevcu je situacija potpuno drugačija. Porodiljama je epiduralna anestezija dostupna, a uz to je i besplatna.

Predrag Sazdanović direktor KCS Kragujevac kaže:

„U KCS Kragujevac ona je potpuno besplatna. To je standarnda usluga koja naravno ide na teret RFZO. Sa druge strane broj anesteziloga koji je sposoban da adekvatno izvede ovu intervenciju je dovoljan“.

I u Niškom porodilištu epidurala ima, a do Nove godine u porodilištu će biti i znatno veći broj obučenih anesteziologa.

Zoran Radovanović, direktor KCS Niš, kaže:
„Edukacija se vrši i mi ćemo do Nove godine biti potpuno spremni. U Nišu se rodi desetak beba dnevno, a to je otprilike oko 3500 godišnje, pa na osnovu toga možemo da predvidimo potrebnu količinu analgetika, anestetika i svega što treba“.

Besplatan epidural u Srbiji

To što obećanje s kraja prošle godine nije ispunjeno uopšte ne čudi, jer ga je ministar dao u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa i u trenutku kada u mnogim porodilištima uopšte još i ne postoji usluga epiduralne anestezije.

Bezbolan porođaj treba da imaju sve žene. Epidural ne sme biti stvar prestiža. U ovom slučaju porodilišta ne mogu biti kriva što nisu izvršila naredbu svog ministra, jer im nije dao precizne instrukcije niti im prethodno obezbedio neophodnu logističku i stručnu podršku.

Mislim je ovaj tekst najbolje završiti modifikovanom narodnom poslovicom: Obećanje trudnoj radovanje!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top