Naslovna » Porođaj » Vrste porođaja » Vrste porođaja

Vrste porođaja

Vrste porođaja: Porođaj kod kuće – Dome, slatki dome… „Mirne“ metode prilikom porođaja Porođaj u vodi – U prirodnom ambijentu…

vrste-porodjaja

Vrste porođaja

Nikad žene nisu imale toliku kontrolu nad porođajem kao danas. Vekovima je to bila uloga prirode koja je odlučivala kako će majka doneti bebu na svet.

Zatim, početkom dvadesetog veka lekar je preuzeo ulogu onoga koji odlučuje o tome. Danas, iako priroda i dalje drži karte u svojim rukama a lekari i dalje donose odluke, sve više i više odluka pada na majku i njenog supruga.

Mogućnost biranja vremena začeća je sve više stvarnost, zahvaljujući boljim metodama i opremi koja precizno može da odredi vreme ovulacije, a proširio se i izbor načina porođaja.

Međutim, ipak se ne mogu doneti čvrste odluke o tome, pre nego što žena zađe dublje u trudnoću, ponekad čak i do samog porođaja. Naravno, današnji roditelji imaju opcije koje bi želeli možda da probaju pre biranja lekara i bolnice.

Sobe za porođaj – Kao kod svoje kuće

U prošlom veku, praksa je bila da se žena porađa u sobi za porođaj a posle se oporavlja u drugoj sobi, odvojena od bebe staklenim zidom.

Danas, međutim, sve je savremenije i daleko od onoga što je nekad bilo, pa majke imaju mogućnost da se porađaju i oporavljaju u istoj sobi i da budu zajedno sa bebom. To su savremeno opremljene prostorije koje odaju utisak kao da ste kod svoje kuće.

Lepo su ukrašene, imaju kolevku za bebu, udobnu sofu za posetioce i članove porodice, stolicu za ljuljanje, lepe slike po zidovima, zavese na prozorima, a krevet ni malo ne podseća na onaj tipično bolnički. Ovakve sobe su predviđene samo za one trudnice sa niskorizičnom trudnoćom. Neke savremene bolnice imaju čak i jacuzzi za oporavak posle porođaja, ali to je još uvek samo san za većinu žena sa ovih prostora.

Stolica za porođaj – Lakše i brže
Stolica za porođaj pomaže ženi prilikom porođaja da to sve bude mnogo lakše i brže, zbog samog položaja prilikom porođaja i sile gravitacije koja teorijski pomaže brzini porođaja. Još jedan plus je da majka može bolje da vidi porođaj iz ovog položaja.

Vrste porođaja

Kakav sve porođaj može biti…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top