Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Matematička gimnazija – Stari grad – Beograd

Matematička gimnazija – Stari grad – Beograd

srednja-skola

Matematička gimnazija – Stari grad – Beograd

Beograd, Stari grad
Kraljice Natalije 37
011 2641 378
www.mg.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2022/2023

GIMNAZIJA

BGSG GB 4R19S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA MATEMATIKU 100 4 GOD

O školi

Matematička gimnazija je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Osnovana je 1966. godine, a od 2004/2005 obuhvata i dva završna razreda osnovne škole.

Na međunarodnim takmičenjima učenici Matematičke gimnazije su osvojili preko 300 medalja, što je redak, ako ne i jedinstven uspeh jedne škole u svetu. Pored izuzetnog uspeha u oblasti matematike, fizike, informatike i astronomije, učenici Matematičke gimnazije su uspešni i u drugim oblastima: osvajaju nagrade na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, šaha, a takođe osvajaju prestižne nagrade u glumi, recitovanju, sportu, multimedijalnim prezentacijama, debatovanju itd.

Osnovne karakteristike rada Matematičke gimnazije su:

  • poseban odabir talentovanih učenika kroz specifičan prijemni ispit i pravila upisa;
  • poseban plan i program kroz koji se nastava matematike, informatike i fizike izvodi na izuzetno visokom nivou;
    dosledno sprovođenje principa da je talentovvanom učeniku neophodan nadareni profesor, kroz brižljivo negovanje nastavnog kadra, koji se regrutuju dobrim delom iz redova bivših učenika ove Škole;
  • Od posebnog značaja je dvosmerna saradnja sa Univerzitetom u Beogradu, Matimatičkim institutom SANU, Institutom za fiziku, tako da redovnu nastavu izvodi dvadesetak doktora nauka i desetak magistara, i još otprilike toliko je angažovano kroz druge, dodatne oblike nastave;
  • odeljenja od 20 učenika, koja se često dele na grupe;
  • primena raznovrsnih oblika nastave, od klasičnih do savremenih, uključujući i mentorsku nastavu;
  • težnja da se kod učenika razvija aktivan odnos prema znanju, povezivanju različitih predmeta i sadržaja, da se stimuliše kritički i stvaralački duh, da se ističu visoke moralne, naučne i opštecivilizacijske vrednosti;
  • stalno unapređivanje nastave, kao dug, postepen i neprekidan proces, zasnovan i na sopstvenim iskustvima i istraživanjima, ali i na iskustvima najistaknutijih svetskih institucija i naučnih autoriteta.

Organizacijom nastave se bave, uglavnom, stručna veća, koji okupljaju nastavnike i saradnike srodnih grupa predmeta. Koordinacijom rada stručnih veća, u najvećoj meri se bavi pomoćnik direktora.

Dosledno sprovođenje navedenih principa donelo je i rezultate. Za četiri decenije kroz Školu je prošlo oko 8000 učenika. Oko 250 je kasnije doktoriralo, oko 400 magistriralo, mnogi su postali profesori uglednih svetskih univerziteta ili vodeći stručnjaci u različitim oblastima.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top