Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Ugostiteljsko-turistička škola – Savski venac – Beograd

Ugostiteljsko-turistička škola – Savski venac – Beograd

srednja-skola

Ugostiteljsko-turistička škola – Savski venac – Beograd

Beograd, Savski venac
Jug Bogdanova 28
011 2631 899, 011 2633 250
www.ut-skola.znanje.info

Minimalni broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

BGSV SE 3K07S KONOBAR 28 3 GOD Srpski
BGSV SE 3K08S KUVAR — 36 + 20 DUAL 56 3 GOD Srpski
BGSV SE 4K03S KULINARSKI TEHNIČAR 84 4 GOD Srpski
BGSV SE 3K13S POSLASTIČAR 56 3 GOD Srpski
BGSV SE 4K16S TURISTIČKI TEHNIČAR 84 4 GOD Srpski
BGSV SE 4K04S HOTELIJERSKO – RESTORATERSKI TEHNIČAR 56 4 GOD Srpski

O školi

Razvojem ugostiteljstva u Srbiji posle Velikog rata ukazala se potreba i za većim brojem stručnih i profesionalnih radnika. Potrebna je bila škola. Ministarstvo trgovine i industrije 5. novembra 1938. godine donelo je odobrenje za otvaranje Više ugostiteljske škole u Beogradu (u rangu današnje srednje škole), a dva dana kasnije – 7. novembra 1938 – škola je otpočela sa radom i to u zgradi u kojoj se i danas nalazi. Od osnivanja, u svom sastavu imala je i internat i školski restoran, u kome se izvodila praktična nastava. Na fasadi zgrade pisalo je: Gostioničarski dom i Škola. Viša ugostiteljska škola u Beogradu prva je škola te vrste na teritoriji Srbije i bila je organizovana na modernim koncepcijama obrazovanja. Škola je postavljala visoke zahteve i učenicima i zaposlenom osoblju. Glavni zadatak, i smisao postojanja škole, bio je da kod nastavnika, učenika i celokupnog osoblja razvije „ozbiljan, istrajan, samostalan napor i dužnosti kojim će ispuniti svoj život i rad“. Nažalost, ratni nemiri u zemlji prekinuli su rad u svim školama u Srbiji, te je i Viša ugostiteljska škola prestala da radi 22. jula 1941. i više nije obnavljana.

Novi početak

Nakon rata donet je Zakon o učenicima u privredi (1946), koji je bitno uticao na sistem stručnog obrazovanja ugostiteljskih radnika. Na osnovu ovog zakona, 1948. godine osnovana je Niža ugostiteljska škola u Beogradu. Iste godine osnovana je i prva srednja ugostiteljsko-turistička škola u Aranđelovcu, poznatija pod nazivom Ugostiteljsko-turistički tehnikum. Škola je već 1949. godine presrljena u Beograd, u zgradu današnje Ugostiteljske škole.

Potrebe privrede u zemlji tražile su visokokvalifikovani stručni kadar, te je Ugostiteljska komora 1955. godine osnovala Majstorsku ugostiteljsku školu sa radionicom za praktičnu obuku, i obezbedila sve uslove za rad škole. Školovanjeje trajalo dve godine,a učenik je po završetku školovanja sticao zvanje visokokvalifikovanog radnika ugostiteljske struke – kuvara ili konobara.

Centar za obrazovanje

Za dan Škole uzima se 14.decembar, dan kada je godine 1960, na osnovu Rezolucije Savezne narodne skupštine o obrazovanju stručnih kadrova, formiran Školski centar za obrazovanje stručnih kadrova za ugostiteljstvo i turizam. U početku u njemu su se učenici školovali za zanimanja s predznakom kvalifikovani: konobar, kuvar, poslastičar i portir. Školovanje je trajalo dve godine, da bi novim Zakonom o srednjem stručnom obrazovanju (počev od školske 1967/68) nastava u ugostiteljskim školama za sva zanimanja bila produžena na tri godine. Godine 1971. prvi put je uvedeno četvorogodišnje školovanje, i to za novo zanimanje – turistički tehničar.

Naša škola je, na osnovu promena koje je doneo Zakon o srednjoj školi, jula 1992. postala ono što je i danas: Ugostiteljsko-turistička škola, čija je osnovna delatnost obrazovanje kadrova za ugostiteljsko-turističku struku od prvog do petog stepena, kao i pružanje ugostiteljskih usluga preko Školske radionice hotela „Palas“. Škola organizuje dva oblika obrazovanja: redovno i vanredno. Ustanovljeno je deset obrazovnih profila, i to:

– u trogodišnjem trajanju tri obrazovna profila: konobar, kuvar i poslastičar;

– u četvorogodišnjem trajanju tri obrazovna profila: turistički tehničar, ugostiteljski tehničar i kulinarski tehničar;

– u jednogodišnjem trajanju – specijalizacija za četiri obrazovna profila: konobar specijalista, kuvar specijalista, poslastičar specijalista i turistički organizator.

Za preko 75 godina svoga postojanja Ugostiteljsko-turistička škola može se pohvaliti ostvarenim uspesima na brojnim takmičenjima u okviru struke. Rado učestvuje i na brojnim drugim takmičenjima, smotrama i festivalima. Čini to zato da bi promovisala samu školu i njen način rada koji Školi donosi popularnost koja iz godine u godinu raste.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top