Naslovna » Deca » Deca » Moje dete opet kopa nos

Moje dete opet kopa nos

Prst u nos, pa u usta. Poznato? I samo što ste ga opomenuli i okrenuli se, evo ga opet. Kopanje nosa je normalna faza u životu svakog deteta. Kako reagovati i i pomoći detetu da se oduči od te ružne navike?

Utešno je da ne kopaju nos samo deca. Čak oko 91% odraslih je u anketama priznalo da imaju tu naviku, a neki političari su je nesvesno i javno pokazali i tako zauvek ostali predmet izrugivanja društva i medija. Slično se događa i deci. Njihovi prijatelji i vršnjaci im se rugaju i smeju ako ih vide da u javnosti kopaju po svojim nosićima.

Zašto kopamo nos?

Pre svega je nos još jedan deo tela koji treba istražiti i saznati kakvog je ukusa slinica. Najčešće je povod kopanja nešto što nam u nosu smeta na primer suva slinica ili nas nešto svrbi. U tom smislu problem mogu biti alergije pa ako je o tome reč rešavanjem alergije može se rešiti i problem s kopanjem nosa. Ponekad je kopanje nosa način kako se deca teše u trenucima stresa ,isto kao i grickanje noktiju, grebanje po kosi ili ušima i sl. Mali hiperaktivci takođe češće kopaju nos jer se tako umiruju.

Opasnosti

Kopanjem nosa dete može da povredi sluznicu nosa i prstićima u nos unese bakterije što je savršeno tle za infekcije. Takođe može doći do deformacija nosa. U retkim slučajevima kopanje nosa prelazi granice normalnog i tada se naziva rinotileksomanija. Dete ima toliku potrebu da kopa nos da uopšte ne može da je zadovolji i tada je ekstremno nervozno i može da dobije razne strahove. U slučaju da vaše dete u dužem periodu kopa nos više od jednog sata dnevno, obratite se lekaru kako biste pronašli uzrok kopanja i sprečili nevolje sa zdravljem.

Šta uraditi?

Imajte strpljenja i ne kažnjavajte dete – dete obično kopa nos jer ga nešto u njemu svrbi ili mu smeta. To nije razlog da ga kažnjavate. Ako kopa nos jer je nervozno, tada ga kazna može još dodatno unervoziti.

Razgovarajte – recite detetu da kopanje nosa nije lepo, da se to ne radi (bar ne u javnosti) i objasnite mu zašto to može biti opasno. Objasnite mu i da mu se druga deca mogu smejati ako ga vide da to radi.

Pokažite detetu alternative – naučite ga kako da koristi maramicu za brisanje nosa. Motivišite dete da je koristi i zajedno razmislite šta bi detetu u tome moglo da pomogne. Možda neka mala nagrada?

Pomozite detetu da se opusti – pokažite detetu kako da se oslobodi stresa na primer kroz neke vežbice. Kad ih nauči, više neće morati da poseže za kopanjem nosa, griženjem noktiju i sl. kako bi smanjilo stres.

Neka mu prstići stalno budu zauzeti – ako imaju posla i prevrću lopticu ili drže olovku i crtaju, prstići neće tražiti nos.

Zaštitite nos – ako je kopanje vrlo intenzivno i često, možete detetu na prstiće da zalepite flaster kako ne bi moglo da kopa po nosu i povredi se. Neka bude na svežem vazduhu i napolju jer će mu tako sluznica nosa biti vlažnija i manje će ga svrbeti. Možete povremeno da mu navlažite nos i sa fiziološkim rastvorom.

Nada i ignorisanje – Kad ništa više ne pomaže, najbolje je malo sve probati ignorisati i nadati se da će to od sebe samo proći.


script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top