Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Može li beba previše da spava i kada je buditi za hranjenje?

Može li beba previše da spava i kada je buditi za hranjenje?

 

Novorođenče prosečno spava oko 16 sati dnevno, ali kod nekih beba to može biti od 18 do 20 sati, čak i više. Ipak, ako Vam se čini da je beba stalno pospana prirodno je da se zapitate spava li previše. “Ponekad u prvom mesecu života bebe mogu biti previše pospane”, objašnjava pedijatar S. Daniel Ganjian. Problem nije koliko beba ima zatvorene oči nego se radi o količini hrane koja je potrebna bebi. Vrlo je važno pobrinuti se da beba dovoljno jede, bez obzira koliko spava. Za bebu koja se hrani majčinim mlijekom to znači da jede od 8 do 12 puta na dan, a za bebu hranjenju adaptiranim mlijekom od 5 do 8 puta dnevno.

Treba li bebu buditi zbog hrane?

“Ako je beba starija od nedelju dana i ponovo je došla do svoje porođajne težine zdravim tempom, u redu je pustiti je da spava”, objašnjava Diana West, savetnica za dojenje u organizaciji La Leche League International. Zapravo prema Američkom udruženju pedijatara, većinu zdravih beba ne treba buditi za hranjenje. “Ako novorođenče u prvoj ili drugoj nedelji spava više od tri sata u kontinuitetu, a vaš pedijatar nije zadovoljan ritmom kojom beba dobija na težini, može se preporučiti buđenje bebe radi hranjenja. Ovo oposebno važi za bebe koje su rođene prerano ili imaju kardiološke probleme”, objasnio je Peter Greenspan, voditelj pedijatrije Opštee bolnice Boston.

Vaš pedijatar će meriti  težinu deteta svaki put kada ga posetite kako bi video detetov napredak. “Ako vidimo da dete dobija dovoljno kalorija, to znači da dovoljno jede te ga nema potrebe buditi za hranjenje. Ali potrebno je nekoliko nedelja nakon porođaja kako bi doktor imao dovoljno podataka o rastu i preporuci za hranjenje. Do tada je najbolje osigurati da vaše novorođenče jede svaka dva, tri sata”, objašnjava Ganjian.

Saveti za nežno buđenje zbog hranjenja

Ako je beba potpuno zdrava, ali voli da spava, uživajte u  činjenici da imate dobrog spavača. Međutim, ako je ipak potrebno probuditi malog spavača kako bi ga nahranili donosimo nekoliko lukavih taktika za nežno buđenje:

-Odmotajte bebu – ponekad je samo malo potrebno da se beba razbudi. Skinite pokrivač, a onda bi beba mogla da oseti hladnoću i otvori oči.

-Promenite bebi pelenu – malo osveženje može pomoći bebi da se lakše razbudi.

-Stavite bebu na čvršću podlogu – stavite bebu na mesto gde bi joj moglo biti malo ‘neprijatno’ što bi je moglo potstaći na buđenje, ovo je preporuka savetnice za dojenje Leigh Anne O’Connor.

-Dunite u bebino lice – naravno, beba bi nakon toga mogla imati čudan izraz lica, ali ovaj potez bi joj mogao pomoći da se probudi, objasnio je Ganijan.

-Kockica leda – ako ništa drugo ne uspe i stvarno ste očajni, kockica leda na detetovom stopalu mogla bi pomoći kod buđenja, dodala je još jedan savet O’Connor.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top