Naslovna » Deca » Školarci » Najbolja lekcija za ceo život

Najbolja lekcija za ceo život

najbolja nastavnica

 

Deca se često ugledaju na starije od sebe, a među uzorima, pored članova porodice, neretko su i nastavnici i profesori koji svojim primerom mogu da inspirišu. Upravo je takav primer jedna nastavnica iz matematike iz Minesote koja je svojim učenicima dala najbolju lekciju za ceo život!

Jedna nastavnica je svojim učenicima zadala sledeći zadatak – da svako od njih napravi spisak razreda, razmisli i pored svakog imena osobe napiše šta mu se kod nje najviše dopada, odnosno koje bi dobre osobine te osobe posebno istakli. Nakon časa, nastavnica je pokupila papire, a preko vikenda je sve “rezultate” sabrala i u ponedeljak podelila učenicima.

Svaki učenik je u ponedeljak dobio po jedan papir na kom je bilo nabrojano sve ono što je dobro, a što su njegovi drugari iz razreda prometili. Deca su čitala i čudila se. Ponegde se čulo i tiho šaptanje: “Nije moguće? Zar stvarno ovo o meni drugi misle? Nisam znao da me toliko vole…”

Naravno, komentara u učionici nije bilo, ali je nastavnica znala da je uspela u svom cilju, a to je da učenici poveruju u sebe i da vide ono dobro, kako u drugima, tako i u sebi.

Nakon nekoliko godina, jedan od njenih učenika, Mark Ekland, poginuo je u Vijetnamu, a od njega su došli da se oproste njegovi prijatelji, drugovi iz razreda, nastavnici. Posle sahrane njegov otac je prišao toj istoj nastavnici sa rečima: “Želim da Vam pokažem nešto” – a iz novčanika je izvadio presavijen, stari papir koji je bio izlizan od čitanja.

“Ovo su pronašli u Markovim stvarima. Nikad se nije odvajao od njega. Da li prepoznajete šta je to?” – rekao je Markov otac i pružio papir nastavnici. Ona je naravno prepoznala spisak svih pozitivnih osobina koje su Markovi drugovi iz razreda napisali o njemu.

Nakon ovoga – jedan za drugim, svi Markovi drugovi iz razreda počeli su da vade iste papire, stare i pohabane, ali veoma drage. Mnogi od njih čuvali su kod sebe ovaj spisak gde god da su. Jedan od njih je rekao: “Svi smo sačuvali te liste. Zar može tako nešto da se baci?”

Pogledajte i naslove poput ovoga.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top