Naslovna » Dešavanja » Nedelja prevencije raka grlića materice

Nedelja prevencije raka grlića materice

rak-matericeEvropska nedelja prevencije raka grlića materice

Rak grlića materice je globalni problem, posebno zemalja u razvoju.

 

Srbija se po broju obolelih nalazi na prvom mestu u Evropi.

Veliki problem predstavlja činjenica da se žene javljaju na pregled ginekologu vrlo kasno, u takozvanoj invazivnoj fazi kada je lečenje teško, prognoza neizvesna a ishod bolesti često smrtni. U Srbiji se, pored visoke incidence (broja novootkrivenih slučajeva obolenja), suočavamo i sa vrlo visokim mortalitetom (smrtnošću od ove bolesti).

Uzrok ove bolesti, kao i kod većine malignih bolesti, nije dovoljno poznat. Bolest se dovodi u vezu sa određenim tipovima  HUMANOG PAPILOMA VIRUSA. U prilog tome govori činjenica da se bolest češće javlja kod žena koje često menjaju seksualne partnere, žena sa lošim higijenskim navikama i žena koje su seksualnu aktivnost započele pre 16. godine života.

Većina žena u našoj zemlji nalazi izgovor za neredovne odlaske ginekologu jer gube sate čekajući u domovima zdravlja. Dobro razmislite šta vam je primarno u životu? Kafa sa komšinicom, ljubavna serija, boravak kod frizera, dobar film, trač partija sa drugaricama ili Vaš život!

Rano otkrivanje bolesti vrši se pomoću PAPANIKOLAU TESTA. Sa testiranjem se počinje tri godine nakon početka seksualne aktivnosti žene, a najkasnije do 20. godine života. Problem postoji u niskoj zdravstvenoj prosvećenosti žena, zbog čega se one neredovno javljaju svom ginekologu i propuštaju mogućnost da visokopouzdanim testom rano otkriju bolest i u potpunosti se izleče.

Zakažite pregled kod ginekologa i uradite Papa test!
Brinite trajno o svom zdravlju!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top