Naslovna » Beba » Blizanci » Novčana pomoć države za podsticaj nataliteta: Koliko dobijaju blizanci?

Novčana pomoć države za podsticaj nataliteta: Koliko dobijaju blizanci?

pigg

Nove mere za podsticaj nataliteta, koje su propisane izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, stupaju na snagu od 1. jula 2018. godine. Ovo znači da će porodice koje dobiju decu nakon 1. jula dobijati i drugačiju novčanu pomoć nego onu koja se ranije pružala.

Naime, roditelji koji dobiju prvo dete posle 1. jula dobijaju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100.000 dinara. Ukoliko se prvo dete u porodici rodi pre ovog datuma, porodica dobija pomoć po starim merama, odnosno 38.000 dinara jednokratno.

Šta kada se rode blizanci?

U slučaju da su blizanci u porodici prva deca, a rode se pre 1. jula, stariji blizanac dobija 38.000 dinara jednokratne pomoći, kao što je do sada propisano za prvo dete, dok drugi blizanac, po novopropisanim merama koje stupaju na snagu od 1. jula, dobija 10.000 dinara mesečno prve dve godine života. Ako su blizanci rođeni posle prvog deteta, odnosno ako su blizanci drugo i treće dete u porodici, prvi blizanac dobija naknadu namenjenu za drugo dete – 10.000 dinara mesečno do navršene druge godine, a onaj koji se rodio kasnije dobija naknadu za treće dete, odnosno po 12.000 dinara mesečno u narednih 10 godina. Ako roditelji imaju dvoje dece pa dobiju blizance, prvi blizanac dobija naknadu kao treće dete, a drugi kao četvrto – po 18.000 dinara mesečno u toku 10 godina.

Ukoliko su roditeljima blizanci prva deca, a rode se nakon 1. jula, prvorođeni će dobiti jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Svaka porodica koja od 1. januara 2018. godine dobije drugo, treće i četvrto dete ima pravo na novčanu nadoknadu propisanu novim merama za podsticaj nataliteta. Majka koja izgubi prvo dete, pa ponovo rodi – to dete se računa kao drugo i majka ima pravo na novčanu nadoknadu za drugo dete. Prema novim merama, majci se računa svako dete koje je rodila.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top