Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Porodica » Kako odabrati master studije?

Kako odabrati master studije?

master

Kako odabrati master studije?

Ukoliko želite da nakon osnovnih studija nastavite sa usavršavanjem i visokim obrazovanjem pred vas se postavlja pitanje – koje master studije upisati? Kao i izbor prvog stepena studija i ovo je odluka koju bi trebalo da doneste promišljeno i u skladu sa svojim afinitetima i željama.

Proces odabira

Kada započnete izbor master studija, najbolje bi bilo da za početak sumirate sve predmete sa osnovnih studija i u prvi plan istaknete one u kojima ste bili najuspešniji, kao i one koji su vam bili posebno interesantni. Kada odredite koja je to oblast koja vas najviše interesuje i o kojoj biste voleli više da znate – to je pravac u kom biste trebali dalje da razmišljate.

Master studije predstavljaju priliku za dalje usavršavanje i dublje zalaženje u tematiku koju želite da izučavate, pa je tako najčešće logičan izbor nastaviti studije istog obrazovnog profila kao i osnovne studije. Viši stepen studija donosi viši kvalitet znanja, ali i više stručnosti kada ih završite.

Uzmite u obzir i to da ste prilikom biranja osnovnih studija bili nekoliko godina mlađi i da ste pred sebe tada stavili određene ciljeve. Sada je vreme da ih preispitate i proverite šta ste od toga ispunili, ali i šta su vam sada ciljevi. Nemojte se zabrinuti ukoliko su vam se ciljevi drastično promenili ili ukoliko niste uspeli da ispunite baš sve koje ste do sada imali – to je normalno. Tokom studija vaša ličnost se razvija, a sa većom količinom znanja dolazi i do širenja tema o kojima razmišljate, pa tako i do promena stavova i mišljanja, pogotovo kada je vaša profesionalna budućnost u pitanju.

Čak iako mislite da je logičan izbor da upišete master studije u istoj oblasti – potražite više informacija i o nekim sličnim studijskim programima ili o programima za koje niste u potpunosti zainteresovani, ali bi vrlo lako mogli da dođu u obzir. Kada saznate više o predmetima koji se tamo izučavaju ili načinu na koji se sprovode master studije na tom programu – možda će vam lakše biti da donesete odluku. Uvek je vrlo važno da se pripremite, pretražite sve što mislite da je relevantno kako biste na kraju doneli racionalnu odluku zasnovanu na činjenicama.

Razmišljajte o budućnosti

Kada birate smer usavršavanja, osim oblasti za koje ste zainteresovani ili predmeta koji vam dobro idu – trebalo bi da razmišljate i o poslu kojim biste se bavili sa tim obrazovanjem. Zamislite sebe u budućnosti kako radite posao za koji smatrate da bi trebalo da se školujete. Odabir master studija pruža vam veću stručnost u određenoj oblasti, što znači da ćete biti visoko kvalifikovani za posao u struci – a pored toga važno je i da sebe vidite na toj poziciji.

Svako zanimanje ima svoje dobre i loše strane, ali to ne bi trebalo da vas sprečava da odaberete nešto što volite da radite i da se za to pripremate kroz visoko školovanje. Vaš uspeh, kako tokom školovanja, tako i kasnije u poslovnom svetu, svakako zavisi samo od vas, vašeg angažovanja, truda i rada, zbog čega primeri iz vaše okoline mogu da posluže samo kao primer – i ništa više. U vašem slučaju sve to može biti potpuno drugačije.

Listing svih državnih fakulteta ( master smerovi)  možete videti na našem sajtu OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top