Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Odgovorno roditeljstvo 2

Odgovorno roditeljstvo 2

Odgovorno roditeljstvo 2

odgovorno-roditeljstvo2

Odgovorno roditeljstvo 2

Pre samog čitanja ovog članka zapitajte se šta za vas znači biti roditelj? Šta za vas znači kada ne možete efikasno da deujemo i odgovorimo na problematična ponašanja svoje dece? Koliko se često nađete u situaciji da se upoređujete sa sopstvenim roditeljima i njihovim načinom vaspitanja? Koliko često smatrate da ste vi roditelj koji poštuje i promoviše prava sopstvenog deteta? Koliko ste puta posumnjali u svoju vaspitnu autentičnost i kompetenciju?

U porodici su svi povezani; ono što se događa pojedinom članu, i dobro i loše, utiče na sve. Radosni događaji, a i oni ne tako radosni utiču na svakoga, i to ne samo na ličnom i emotivnom nivou nego pre svega na ono što se odnosi među članovima porodice – na sve međusobne odnose. To nazivamo porodičnom interakcijom i upravo kvalitet te interakcije određuje kako će napredovati i deca i odrasli te kako će razvijati individualne potencijale, ali i zajedničku snagu. Način na koji volimo svoje bližnje naučili smo u porodicama u kojima smo odrasli, ali to neće uvek funkcionisati u porodicama koje sami kreirate. Ljubav i brižnost treba stalno iznova učiti – zajedno sa onima do kojih nam je stalo.

“Sve odrasle osobe su najpre bile deca. (Ali se malo njih toga seća.)”
Živimo u vremenu punom obaveza i izazova. Brze promene i neizvesnosti svuda oko nas uticale su na društvo u kojem “živi” današnje roditeljstvo. Možemo reći da današnjim roditeljima nije nimalo lako. Ako zanemarimo mnoge priručnike o roditeljstvu koji nam nameću svojevrsna pravila i savete kako postupati sa decom, možemo navesti još nekoliko problema današnjice zbog koje se događa da današnji pojam porodice pati. Jedan od problema je da su današnji roditelji odvojeni od ostatka šire porodice, te samim time nestaje podrška baka, deda, stričeva, tetki… time se novim roditeljima nameće da deluju samostalno i ostaju bez osećaja zajedništva.

Odgovorno roditeljstvo 2

Isto tako došlo je do razlike u partnerskim odnosima. Današnji roditelji moraju iznova da pronađu partnerstvo između žene i muškarca u skladu sa novim vrednostima i ciljevima, kao što su ravnopravno dostojanstvo i autentičnost, kako bi izbegli ugrožavanje integriteta dece. Odnos između roditelja određuje duh i atmosferu u porodici. Kvalitetu te atmosfere doprinosi i radno vreme.

Uprkos napretku tehnologije i mogućnosti rada od kuće, kvalitet vremena provedenog s decom sve više slabi. Roditelji dolaze frustrirani i umorni, ili u gorem slučaju, borave kod kuće i žive u egzistencijalnoj neizvesnosti koja ih uništava psihički.

Kultura u kojoj živimo najčešće za sve probleme koje dete ima krivi roditelja. Društvo će teško uzeti u obzir detetov temperament ili okolnosti u kojima roditelji žive. Roditelji će u svrhu izbegavanja osude skrivati problem i time izolovati sebe i svoje probleme. Tu je bitno osvešćivati društvo da roditeljima treba pružati stalnu podršku a ne osudu. Što se tiče kontrole dece, ulazak tehnologije u domove dovela je nemogućnost roditelja da nadziru i da prate aktivnosti svoje dece te je time došlo do toga da je uticaj roditelja oslabio. Stalna bitka s vremenom i tehnološkim napretkom nas ne sme odvesti do toga da zanemarujemo sopstveno dete tako da ga pustimo da tumara okolo bez jasnih okvira.

Odgovorno roditeljstvo podrazumeva da vodimo brigu o sebi i svojim potrebama, ali istovremeno da ne zapostavljamo sopstvenu decu. Da bi se to kvalitetno izvelo deca će morati naučiti da trpe frustraciju, da je odlože, a roditelj mora shvatiti da nekada i kada želi da radi nešto drugo, nije vreme za to, već za dete.

Da bi zadovoljili osnovne potrebe deteta; potreba da sebe doživljavaju kao vredne članove porodice, potreba da se o njima brine, potreba da razviju lični integritet, samosvest i odgovornost, roditelj treba da stavi u pitanje znanje koje ima o sebi i sposobnosti da razmisli o sukobima, dramama i osobenostima unutar interakcije, otvorenost i osetljivost prema detetu i ono što zna o njegovoj naravi i njegovom razvoju, i spremnost da se i sami razvijaju.

Najvažnije stvari…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top