Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Organska hrana

Organska hrana

organska-hrana

Organska hrana je hrana proizvedena korišćenjem metoda koje ne uključuju veštačke dodatke, kao što su pesticidi ili hemijska đubriva, ne sadrži genetski modifikovane organizme i nije tretirana hemijskim sredstvima.

Organska proizvodnja je zakonski regulisana, što znači da proizvođači imaju poseban sertifikat za svoje proizvode.
Prednosti organske hrane se odnose na povećane biološke i nutritivne vrednosti organskih proizvoda, odnosno povećan sadržaj vitamina, minerala i antioksidanata.

Kakva je razlika između organski i kovencionalno gajenog povrća?
Evo jednog zanimljivog istraživanja koje je objavljeno u “Katalogu baštovana prirode” iz 1995. godine, od strane Firmana E. Bear-a sa Rutgers Univerziteta, koje nam daje podatke o razlici u sadržaju nutritijenata u organski i konvencionalno gajenom povrću:

organska-hrana-tabela

A kakva su danas saznanja o ovome?
Poslednja istraživanja britanskog univerziteta u Njukaslu pokazala su da u namirnicama iz organske proizvodnje ima više antioksidansa i manje pesticida. Organska hrana je zdravija od one proizvedene na konvencionalan način, potvrdili su naučnici u najnovijem istraživanju britanskog univerziteta u Njukaslu. Prema njihovim saznanjima, u odnosu na standardne namirnice, konzumiranje organske hrane podrazumeva manji unos pesticida i veći unos antioksidansa u istoj količini kalorija.

Kako prepoznati organski proizvod…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top