Naslovna » Porodica » Porodični informator » Ovo je najkorisnije pravilo u Srbiji za koje NE ZNATE!

Ovo je najkorisnije pravilo u Srbiji za koje NE ZNATE!

Ovo je najkorisnije pravilo u Srbiji za koje NE ZNATE!

potvrda

Ukoliko duže od mesec dana čekate ne specijalistički pregled u domu zdravlja ili bolnici, imate pravo da isti pregled obavite u privatnoj klinici i to o trošku države.

Naime, potrebno je samo da uzmete potvrdi da lekari nisu u stanju da vas pregledaju u roku kraćem od 30 dana i dobićete refundaciju od RFZO – ali ima jedna začkoljica.

Idete na pregled kod privatnika, a država vam za to plati! Iako možda zvuči previše dobro da bi bilo istinito, po zakonu svaki osiguranik na ovo ima pravo.

U teoriji je sve prilično jednostavno – ukoliko imate uput, na primer, za ultrazvuk stomaka, a klinika na koju su vas uputili vam taj pregled zakaže za dva meseca kasnije, potrebno je samo da na licu mesta zatražite potvrdi da nisu u stanju da vam obezbede pregled u roku od 30 dana. Sa ovom potvrdom možete da odete u bilo koju privatnu kliniku, odradite pregled o svom trošku, a nakon toga od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zatražite refundaciju kompletne sume novca.

Kao što nam je potvrđeno u RFZO, ovo je praksa koja se već duže vreme praktikuje – ali građani redovno nailaze na isti problem. Beograđanka Violeta K. (24) samo je jedan od primera.

Zakazali su mi ultrazvuk srca za skoro dva meseca od dana kada sam došla, pa sam im na licu mesta tražila potvdu jer je moja tetka na taj način dobila refundaciju novca za oftalmološki pregled. Međutim, prvo su me sat vremena po gužvi šetali sa jednog na drugi šalter, da bi mi onda odjednom našli termin u zakonskom roku od 30 dana”, priča ona za “24 sata”. Naime, klinikama ne odgovara da vam daju potvrdu jer se na kraju iz njihovog budžeta isplaćuje vaša refundacija.

No, ukoliko dobijete potvrdu, koja se izdaje ili na zvaničnom formularu ili lekar treba na lekarskom uputu da upiše datum zakazanog pregleda i da to overi pečatom, sledeća stanica je privatna klinika. Specijalistički pregledi kod privatnika koštaju od 2.000 dinara pa naviše i to je novac koji morate da platite na licu mesta. Sačuvajte svu medicinsku dokumentaciju i račune.

Kako biste dobili novac nazad, potrebnoje da u matičnoj filijali RZZO predate zahtev na formularu koji će vam dati na licu mesta, zatim potvrdu da pregled nije mogao da bude izršen u roku od 30 dana i svu medicinsku i računsku dokumentaciju, nakon čega će vam biti vraćen novac.

Pravo na nadoknadu troškova u privatnim ordinacijama osiguranici imaju za preglede za koje ne postoje liste čekanja. To se odnosi na razne ultrazvučne preglede, rendgenska snimanja, test opterećenja.

Ne mogu da se refundiraju troškovi privatno urađenog snimanja skenerom, magnetnom rezonancom, operacije katarakte, ugradnje veštačkog kuka i kolena, kao ni redovni ili kontrolni pregledi.

Potvrdu možete preuzeti ovde

Hvala sajtu: 24sata

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top