Plata za treće dete

plata-za-trece-dete

Da li će majci trećeg deteta plata iz budžeta ikada biti odobrena?

Predlogom budućeg građanskog zakonika majke će imati pravo na mesečnu naknadu do punoletstva trećeg deteta, a visina sume iz demografskog fonda zavisiće „od mogućnosti budžeta Republike Srbije“. Kolika je nominalna mogućnost budžeta Republike Srbije? Nemamo odgovor na ovo pitanje.

Budući srpski građanski zakonik obavezaće državu da podstiče rađanje mesečnom isplatom majkama sa troje dece. Majke će ovo pravo imati do punoletstva trećeg deteta, a da li će mesečna suma biti simbolična ili će, pak, biti neka vrsta plate za majke odlučiće Vlada Srbije, koja treba da osnuje demografski fond.

Građanski zakonik propisuje da ta suma treba da bude u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije. Retroaktivne isplate neće biti, pa će majke sa troje punoletne dece ostati uskraćene za svoj doprinos natalitetu.

Zašto su za ovu nadoknadu uskraćene majke koje su rodile četvoro i petoro dece? Nadamo se da će nadležni dati odgovor na ovo pitanje. Ko je kompetentan da proceni da je u zemlji koja ima više umrlih nego rođenih u redu roditi troje dece, a četvoro i više je suviše?!

Plata za treće dete…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top