Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Predškolci » Pomozite – ali ne radite domaći umesto njih

Pomozite – ali ne radite domaći umesto njih

ne-radite-domaci-umesto-njih

Školska godina je tu, pa evo nekoliko saveta kako da svom prvaku pokažete da učenje ne mora da bude teško.

Istraživanja pokazuju da današnja deca brže misle, kraće su koncentrisana, impulsivnija su i zahtevnija, pa im je potrebna pomoć pri učenju, naročito u prvim razredima.

Ukoliko popuste tokom godine, ne pridikujte i ne grdite ih, već pomozite.

Psiholozi savetuju da dete uvek uči na istom mestu, po mogućstvu da ima odvojen prostor, kao i da uvek uči u isto vreme, ukoliko je to moguće.

U zavisnosti od uzrasta, dete bi trebalo da uči od 30 do 60 minuta, a zatim da napravi pauzu od pet do 10 minuta. Lakše zadatke i lekcije trebalo bi savladavati u celini, a one komplikovanije podeliti na etape.

Neka deca lakše uče kada podvlače gradivo, pamte napisani tekst tako što ga u mislima imaju “ispred očiju”, pa znaju raspored reči i slova. Jedno od zlatnih pravila učenja je da se gradivo povezuje logički. Tako savladano gradivo ostaje duže u sećanju i može se logički povezivati sa onim što će se u budućnosti naučiti. Napamet naučene lekcije nemaju svrhu, osim reprodukcije na sledećem času.

Pomozite – ali ne radite domaći umesto njih

Pomoć ne znači da radite domaći umesto deteta već sa njim, da ga bodrite i snažite u radu.

Prvi znak da nešto nije kako treba je kada dete počne sporije da radi domaće, teško pamti, ne može da se koncentriše. Tada mu ponudite pomoć, napravite raspored učenja i budite uporni jer će se isplatiti.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top