Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Tok porođaja – porođajna doba

Tok porođaja – porođajna doba

porodjajna-doba

Prvo porođajno doba

Nastaje izravnjavanjem grlića i dilatacijom cerviksa.

Počinje sa kontrakcijama, a završava dilatacijom (širenjem) spoljnjeg ušća materice.
Osećate kontrakcije, prvo blage i retke a zatim sve jače i češće.
Pred kraj ovog porođajnog doba dolazi do pucanja vodenjaka. Vodenjak može pući i pre vremena.
Pucanje vodenjaka je siguran znak da je vreme da se spremate za odlazak u porodilište.
Bez panike. Torba za porodilište vam je već spremna. Znate ko vas vozi u porodilište. Pozitivno razmišljajte i sve će biti u redu. Za par sati ćete držati svoje dete.

Prema ranijoj literaturi porođaj prvorotki traje od 12 do 16 sati, a višerotki 8 do 12 (sva tri porođajna doba zajedno).
Prema novijim autorima, zbog takozvanog dirigovanog porođaja (indukcija), porođaj traje nešto kraće, prvorotki oko 13 a višerotki 8 sati. Naravno, ovi vremenski intervali ne mogu se uzeti kao pravilo jer porođaj može da traje i kraće.

Ušće je pri prelasku u drugo porođajno doba otvoreno 8 cm (prstiju). Pri pregledu na prijemu u porodilište vas obaveste koliko prstiju ste otvoreni.
Sada ste već stigli u porodilište. Spakovana torba sa svim potrebnim stvarima je uz vas. Predali ste na šalter zdravstvenu knjižicu, overen uput, ličnu kartu i potvrdu o krvnoj grupi. I sad čekate. “Ljubazne sestre” dolaze po vas i vode vas na odeljenje. Sada će vam raditi pripremu za porođaj: klistiranje, brijanje (ukiliko to niste obavili kod kuće), tuširanje i odlazak, u zavisnosti koliko ste otvoreni, u porođajnu salu ili u prijemnu sobu. U prijemnoj sobi čekate da budete dovoljno “otvoreni”.

Drugo porođajno doba

Počinje od maksimalne dilatacije spoljnjeg ušća i završava istiskivanjem ploda.
To vam u praksi znači da ste se napokon otvorili tih 10 prstiju. Naponi su se pojavili. Osećate jak bol. Nekoliko jakih napona i beba je rođena.

Drugo porođajno doba ne sme trajati duže od 2 sata. Pred sam kraj drugog porođajnog doba radi se epiziotomija.
Po izlasku deteta iz porođajnog kanala dete se podiže u vis da bi se iz disajnih puteva izbacila plodova voda i sluz. Potom se dete polegne na ravnu podlogu i izvrši se aspiracija usta, ždrela i nosa. Novorođenčetu se ukapa u oči 1% rastvora srebronitrata i radi se gruba obrada pupčane vrpce. Beba se samo osuši blagim tapkanjem peškirom i daje se majci.

Napokon vaše dete u vašem naručju! Poljubite ga i recite mu nešto. Videćete da reaguje na vaš glas. Ako niste do sada rađali ne mogu vam opisati taj osećaj. Zamislite kako ste se osećali u nekim; do sada najlepšim trenucima u životu i pomnožite taj osećaj sa 10.
U porođajnoj sali se pored ovog uradi i takozvani Apgar test.

Treće porođajno doba

U ovom dobu dolazi do istiskivanja posteljice i plodovih ovojaka. Po istiskivanju ploda posteljica počinje da se odlubljuje usled skupljanja materice. Ovo, treće porođajno doba traje oko pola sata, ali se ne sme dopustiti da traje duže od 2 sata. U tom slučaju se posteljica mora odlubiti ručno. Po izlasku se posteljica obavezno pregleda sa obe strane. Posebno se mora obratiti pažnja na to da li nedostaju delovi posteljice ili kotiledoni, jer ukoliko se ne odstrane mogu izazvati infekciju i sepsu.

Još uvek ste u porođajnoj sali, osećate blage kontakcije. To u stvari materica “izbacuje” posteljicu.

Četvrto porođajno doba

Počinje posle izlaska posteljice i plodovih ovajaka. Traje dva sata i predstavlja doba smirivanja uterinih (materičnih) kontrakcija i hemostaze.
Sada ste već na odeljenju sa ostalim porodiljama, osećate blago grčenje materice i čekate da vam donesu bebu na podoj.

Šta posle porođaja?

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top