Naslovna » Porođaj » Šta je i kada se primenjuje indukcija?

Šta je i kada se primenjuje indukcija?

lll

Kraj trudnoće obično nagoveštavaju kontrakcije koje mogu biti manje ili više bolne. To znači da je porođaj blizu i da će uskoro beba doći na svet. Međutim, postoje slučajevi, ne tako retki, kada jednostavno do kontrakcija ne dolazi, pa je potrebno adekvatno reagovati. Jedna pd mera dodatne intervencije jeste i indukovanje porođaja, što znači da će porođaj biti izazvan – ukoliko je to potrebno.

Šta je indukcija?

Indukcija je način da se izazove porođaja u situaciji kada do porođaja ne dolazi spontano, a lekar procenjuje da takva situacija može biti rizična i za majku i za bebu, pa se ne preporučuje čekanje da se sa porođajem počne prirodno.

Razlozi za indukciju

– Zdravstveni problemi majke: U slučajevima kada majka ima povišen pritisak koji prate određene komplikacije, infekcije ili bilo koji drugi problem koji može dovesti u rizik i majku i bebu radi se indukcija.

– Patnja ploda: Stanje bebe se prati kroz ponašanje bebe u stomaku, kroz boju i količinu plodove vode i slično. Kada prođe 40 nedelja trudnoća se češće kontroliše upravo da bi se na vreme uočila neka nepravilnost ili simptom koji ukazuje na to da plod pati što je jasna indikacija da je potrebna indukcija porođaja.

– Prenesena trudnoća: S obzirom na to da se termin porođaja određuje uz više objektivnih parametara, može doći do neprecizne procene, ali se ipak starost ploda može proceniti uz redovne ultrazvučne preglede. Dozvoljeno je da beba bude u stomaku i do 42 nedelje, kada se primenjuje indukcija ukoliko ne dođe do prirodnih kontrakcija. Upravo je prenesena trudnoća najčešći razlog za indukciju.

– Starost posteljice: Nakon 40 nedelja, koliko bi trebalo da traje trudnoća, posteljica lagano gubi sposobnost prenošenja krvi. Zbog toga plod dobija sve manje i manje hranljivih materija i kiseonika, a posledica može biti stagniranje bebe u dobijanju na težini, ali i gušenje usled nedostatka kiseonika. Ovo je naravno znak da je potrebno uraditi indukciju porođaja.

Metode indukcije

Na lekaru je da proceni koju metodu indukcije će primeniti, jer ih postoji više:

– Ubacivanje leka (prostaglandina) u vaginu kako bi grlić omekšao i kako bi se izazvala dilatacija

– Ubacivanje prostaglandina gela u grlić materice

– Prokidanje vodenjaka

– Mehanička metoda skraćenja grlića upotrebom katetera

– Intervenska primena oksitocina koji izaziva kontrakcije materice u kombinaciji sa jednom od prethodnih metoda

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top