Naslovna » Porođaj » Postporođajne komplikacije: Pupčana kila – faktori i lečenje

Postporođajne komplikacije: Pupčana kila – faktori i lečenje

hernija

Kao što postoje određene komplikacije koje mogu pratiti trudnoću, tako postoje i postporođajne komplikacije o kojima bi trebalo da se na vreme informišete. Jedna od komplikacija koja se može dogoditi nakon porođaja jeste pupčana (umbilikalna) kila.

Iako je pupčana kila mnogo češća kod odojčadi, ona ipak može da se pojavi i kod odraslih osoba, a kod trudnica se ona može desiti usled više različitih faktora, među kojim su:

– gojaznost u trudnoći

– višestruka trudnoća

– produžen kašalj

– tečnost u trbušnoj duplji

– podizanje teških predmeta u trudnoći

– prethodne operacije abdomena

– naprezanje

U trudnoći pupčana vrpca prolazi kroz najmanji otvor na stomačnim mišićima bebe, koji se zatvara nakon što se beba rodi. Ipak, postoje slučajevi kada se mišići ne spoje u potpunosti i tada dolazi do postporođajne pupčane kile. Zbog povećanog istezanja mišića tokom porođaja oni postaju tanji i slabiji, što znači da je i veći rizik od dobijanja kile. Višak pritiska na stomačnim mišićima tokom trudnoće gupa pupak napolje, pa tako deo popka viri krou vaš trbušni zid.

Koji su simptomi pupčane kile?

Simptomi na koži: Kila se inače razvija oko oslabljenog abdomena i najčešće se javlja nakon porođaja carskim rezom. Pupak je obično ispupčen, a stomak naduveniji, a s obzirom na to da zbog kile dolazi do uklještenja, odnosno do presecanja normalnog dotoka krvi u predelu creva – ovaj deo kože postaje crvenkast, a može čak i da pomodri.

Bol u stomaku: Kila može izazvati i bol u stomaku koji tada postaje i veoma tvrd i osetljiv. To se obično dešava kada dođe do uklještenja, kada je jedina pomoć operacija.

Gastrointestinalni simptomi: U slučajevima kada se kila uklješti dolazi do sledećih stomačnih tegoba – mučnina, povraćanje, konstipacija i krv u stolici.

Kako se leči pupčana kila?

Kako bi se izbegle sve moguće komplikacije prilikom lečenja, obično se predlaže operacija, posebno u slučajevima kada pupčana kila postaje veća i bolnija. Operacija se odvija na sledeći način – pravi se mali rez na pupku, hernijski tkivo se vraća u trbušnu šupljinu, a otvor u trbušnom zidu se zatvara. U slučaju odraslih ljudi, hirurzi često koriste i mreže kako bi ojačali trbušni zid.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top