Naslovna » Porođaj » Nega rane posle porođaja

Nega rane posle porođaja

Epiziotomija je hirurški postupak koji se koristi u samom procesu porođaja. Ona se radi kako bi se olakšao težak porođaj (kad je bebina glavica prevelika, kad je potrebno upotrebiti vakuum ili forceps u porođaju ili ako je došlo do zaglavljivanja ramena bebe u porođajnom kanalu) i spreče moguće komplikacije, pre svega nekontrolisano cepanje međice i posledično gubitka kontrole nad mišićima sfinkterima mokraćne bešike i rektuma.

l posle prirodnog porođaja u predelu međice može da bude jači ako je urađena epiziotomija. S obzirom da je to rana zašivena koncima, potrebno je neko vreme da zaraste, obično 7 do 10 dana.

Osećaj zatezanja i svraba u predelu rane su znaci njenog zarastanja.

Infekcija tog predela je moguća, mada sa malom verovatnoćom. Da bi tu mogućnost potpuno eliminisali, potrebno je da se pridržavate određenih mera nege.

 • Menjajte uložak na svakih 4 do 6 sati.
 • Kada menjate uložak, pazite da ga uklanjate pomerajući ga ka nazad (ka rektumu) da ne bi preneli bakterije iz creva u vaginu.
 • Nemojte da sedite pod pravim uglom dok konci potpuno ne ispadu, da ne bi doveli do pucanja rane u zarastanju.
 • Pri ustajanju i sedanju, uvek ustajte i sedajte preko boka i to onog koji je suprotno od strane gde je epiziotomija.
 • Ako ste u mogućnosti uvek posle mokrenja i vršenja nužde operite taj predeo. Dovoljna je upotreba samo tople vode, mada neki doktori savetuju i upotrebu manje agresivnih, dečijih sapuna.
 • Kad god ste u mogućnosti lezite, i, sklonivši uložak sa rane, obezbedite joj prirodno strujanje vazduha. Tako rana brže zarasta.
 • Nosite komotnu odeću da ne dođe do iritacije rane.
 • Sedenje 10 do 20 minuta u toploj kupki može da umanji bol.
 • Neki preparati mogu da pospeše zarastanje rane: sprejevi za zarastanje rana (tipa Oktanisept), povidon jod rastvor, blagi rastvor hipermangana. (Napomena: ove preparate ne treba kombinovati jer mogu da dovedu do prebojenosti kože).
 • Radite Kegelove vežbe.

LEČENJE HEMOROIDA POSLE POROĐAJA

Trudnoća je iskustvo koje vas vodi kroz mnoge promene, kako fizičke tako i emocionalne, ali dobijanje hemoroida vas može sprečiti da u potpunosti uživate u ovom životnom iskustvu.

Jedna od komplikacija sa kojom se možete suočiti u trudnoći i posle porođaja su hemoroidi ili šuljevi.

Hemoroidi mogu biti različitih veličina. Mogu biti toliko mali, kao suvo grožđe, ili su veliki kao zrna zrelog grožđa.

Postoje unutrašnji hemoroidi, unutar analnog otvora, koji obično nakon pražnjenja creva uzrokuju krvarenje, kao i spoljašnji hemoroidi, van analnog otvora, koji se mogu videti, i budući su izloženi iritacijama stvaraju više problema od unutrašnjih.

U analnom kanalu nalaze se hemoroidalni čvorići sastavljeni od krvnih sudova, glatkih mišićnih snopova i fibroznog tkiva.

Bolest se javlja kada dođe do slabljenja mišićnih veza, proširenja krvnih sudova što dovodi do uvećanja čvorića i njihovog ispadanja kroz analni otvor.

Hemoroidi mogu izazvati bol i neprijatnost. Srećom, s nekim jednostavnim tretmanima kod kuće i promenom načina života, možete ublažiti tegobe uzrokovane hemoroidima posle porođaja.

SIMPTOMI HEMOROIDA POSLE POROĐAJA MOGU UKLJUČIVATI:

 • Svrab oko anusa

 • Otok

 • Bol s pokretima creva

 • Nelagodnost

 • Svetlocrvena krv na stolici ili toalet papir

POMOĆ U KUĆNIM USLOVIMA U LEČENJU HEMOROIDA POSLE POROĐAJA:

1. Koristite led za smanjenje otoka hemoroida posle porođaja

Hemoroidi se mogu smanjiti primenom hladnih obloga, što pomaže u smanjenju otoka i bola. Nanesite led umotan peškirom na svoj anus, ali ga nemojte koristiti duže od 10 do 15 minuta, kako bi sprečili prekomerno hlađenje.

To možete činiti nekoliko puta dnevno.

2. Topla kupka za olakšanje bola kod hemoroida posle porođaja

Napunite kadu s nekoliko centimetara tople vode i sedite u kadi 20 minuta. To možete raditi nekoliko puta dnevno kako bi olakšali bol i nelagodnost usled pojave hemoroidaposle porođaja.

Ova metoda pomaže u ublažavanju iritacije, grčenja mišića i svraba.

Nakon kupke obrišite mesto suvim mekim peškirom, ali nemojte trljati ili brisati. Ako su hemoroidi bolni, pokušajte koristiti fen za kosu na najnižoj temperaturi kako bi osušili osetljivu kožu.

3. Održavajte čistoću da bi izbegli svrab i iritaciju hemoroida posle porođaja

Držite kožu oko vaših hemoroida čistom i suvom što je više moguće.

Svaki dan očistite kožu toplom vodom, ali važno je da izbegavate previše sapuna, naročito sapuna s alkoholom ili parfemom na tom području, jer može pogoršati probleme s hemoroidima.

To može uzrokovati svrab anusa, oticanje i iritaciju.

4. Koristite vlažne maramice

Da bi se očistili između kupki, koristite vlažne maramice nakon svakog pražnjenja creva.

Možete kupiti vlažne maramice za bebe ili za odrasle, ali pazite da nemaju alkohol ili parfeme.

Ako nemate vlažne maramice, navlažite toaletni papir. Koristite beli toaletni papir jer oslikani toalet papir može uzrokovati iritaciju.

5. Ne sedite na WC-u duže od potrebnog

Kako bi olakšali bol prouzrokovanu od hemoroida posle porođaja, nemojte sediti na wc-u duže vreme no što je to potrebno. To povećava pritisak na vene u vašem rektumu.

Ako ne možete odmah da ispraznite creva, ne zadržavajte se sedeći.

6. Određeni lekovi vam mogu pomoći kod bola uzrokovanim hemoroidima

Postoji bol i neudobnost povezana s hemoroidima posle porođaja i određeni lekovi vam mogu pomoći, mogu vas privremeno osloboditi nelagodnosti i bolova, ali oni su namenjeni privremenom rešenju.

Pokušajte koristiti više prirodnih lekova za hemoroide, kako bi smanjili bol i otok, iako oni zahtevaju više vremena za oporavak.

7. Koristite proverene kreme protiv hemoroida

One mogu pomoći u smanjenju svraba i nelagodnosti, kao i u smirivanju upale. Uvek sledite uputstva proizvođača, kako bi oporavak bio brži i delotvorniji.

8. Saznajte više o uzrocima zatvora

Zatvor je izuzetno loš za hemoroide. To je jedan od vodećih uzroka pojave hemoroida, što znači da zatvor čini samo loše vašim hemoroidima – pogotovo u trudnoći i posle nje.

Naprezanje povećava pritisak na vene, što uzrokuje da rastu, postaju nadraženi i potencijalno krvare.

9. Vežba

Da bi sprečili zatvor, svakodnevno vežbajte. Pronađite vežbe za hemoroide koje volite da radite, kao što je yoga, pilates ili trčanje, ono što ćete lako raditi svaki dan.

Razgovarajte sa svojim lekarom koje to nisu naporne vežbe za vas, koje možete da radite obzirom da je to period nakon trudnoće.

10. Idite u toalet čim osetite potrebu

Kada osetite potrebu za pokretom creva, idite u kupatilo što je pre moguće. Nemojte da suzbijate želju. Što je duže stolica u vašem debelom crevu, više vode se uklanja. To je čini težom za prolazak i povećava pritisak.

11. Pijte dovoljno vode

Pijte dovoljno vode svaki dan, tako da je vaš urin svetlo žute boje. To će se razlikovati od osobe do osobe. Ako je vaš urin gotovo čist, više ste hidrirali. Ako je tamno žute boje, potrebno je da pijete mnogo više vode.

Voda je neophodna organizmu, a naročito ukoliko imate hemoroide u trudnoći i posle nje.

12. Jedite hranu bogatu vlaknima.

Hrana bogata vlaknima pomaže vašoj stolici da zadrži više vlage, što će vam pomoći u izbegavanju konstipacije.

Izbegavajte prerađenu hranu kod hemoroida, jer može uzrokovati zatvor, kao što su čips, beli hleb, hrana od belog brašna i dr.

Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su:

 • Povrće
 • Voće
 • Sušeno voće
 • Pasulj
 • Semenke

13. Uzmite probiotike uz obroke

Probiotski dodaci mogu pomoći u ublažavanju konstipacije. Probiotik ponovno popunjava vaš želudac dobrim bakterijama potrebnim za probavu i pravilnom formiranju stolice.

Probiotici se trebaju uzimati uz obroke, a najčešće se preporučuje uzimanje s doručkom.

MEDICINSKA POMOĆ KOD HEMOROIDA POSLE POROĐAJA

Proverite odakle dolazi krv i njenu količinu. Posle porođaja, hemoroide ćete često rešiti tretmanima u kući, ali ako osetite tešku bol ili primetite više od samo nekoliko kapi krvi iz tog područja, odmah posetite svog lekara.

Verovatno je da vaši hemoroidi krvare, ali krv može da dolazi od krvarenja unutar debelog creva, što je simptom drugog ozbiljnijeg stanja kao što je rak debelog creva.

Ako postoji više od samo nekoliko kapi krvi iz hemoroida, razgovarajte sa svojim lekarom.

Proverite da nemate anemiju. Komplikacija koja dolazi zbog hemoroida koji hronično krvari je anemija. Možda će to samo biti blaga anemija zbog samog porođaja.

Ako imate hronični umor koji se ne odnosi na nedostatak sna, razgovarajte sa svojim lekarom kako bi proverili krvnu sliku.

Pazite na ugrušak. Hemoroidi takođe mogu dovesti do pojave ugruška. To uzrokuje ekstremnu bol. Ukoliko se to dogodi, potrebno je odmah otići do lekara.

Vaš lekar vam takođe može pomoći da kontrolišete bol i sprečite dalje kom

plikacije.

Prevencija je najbolji lek za hemoroide. Prepoznajte okidače koji razvijaju hemoroide tokom trudnoće i pokušajte ih izbeći.

Koristite tretmane za negu kod kuće kako bi smanjili bol i nelagodnost hemoroida u trudnoći i posle trudnoće.

Ako vaša kućna nega nije efikasna nakon nekoliko dana, preporučujemo da se posavetujete s lekarom i razmislite o manjem hirurškom zahvatu koji može smanjiti simptome i kontrolisati krvarenje hemoroida.

POSLE POROĐAJA HEMOROIDE MOŽETE LEČITI KOD KUĆE PRIRODNIM LEKOVIMA:

1. Krompir

Krompir ima široku primenu i koristi se za lečenje hemoroida – kako unutrašnjih, tako i spoljašnjih.

Kada su u pitanju spoljašnji hemoroidi krompir se narenda i prelije se sa kašikom maslinovog ulja, pa stavi na gazu i na hemoroide.

Ukoliko imate problema sa spoljašnjim hemoroidima svež krompir se iseče na kolutove, pa se od njih iseku štapići i ostave u frižider.

Zaleđeni štapići se stavljaju u anus, prvih četiri dana po 30 sekundi, a sledeća tri četiri dana po pola minuta duže.

U Rusiji je često korišćen i veliki broj ljudi je rešio problem hemoroida upravo uz pomoć krompira.

Kurkuma

2. Kurkuma kao lek za hemoroide posle porođaja

Kurkuma je poznata po svojim lekovitim svojstvima, i možete je uspešno koristiti kod lečenja hemoroida.

Uzmite malu količinu ulja od senfa i pomešajte s kurkumom u prahu, pa u ovu smesu dodajte nekoliko kapi soka od luka i dobro promešajte.

Nanesite ovu smesu na zahvaćeno mesto; primetićete odmah olakšanje od bola i upale.

kozije-mleko

3. Kozje mleko je najbolji prirodni način za lečenje hemoroida posle porođaja

Hemoroidi posle porođaja mogu uzrokovati jaku bol, naročito ako krvare. Jedan od najboljih prirodnih načina lečenja hemoroida posle porođaja je korišćenje kozjeg mleka.

Uzmite 10 grama senfa i u njega dodajte 10 velikih kašika kozjeg mleka. Pojedite ovu smesu svako jutro pre doručka.

Uzimanje ove mešavine svakodnevno značajno će umanjiti bol i upalu hemoroida.

Kurkuma

4. Đumbir za lečenje hemoroida posle porođaja

Đumbir se koristi generacijama za lečenje mnogih stanja. Takođe je delotvoran u lečenju hemoroida posle porođaja.

Uzmite malu količinu soka od đumbira i dodajte jednu malu kašiku metvice, i sok od limuna. Dodajte malo meda.

Svakodnevno konzumiranje ove prirodne mešavine daće vam veliko olakšanje od simptoma hemoroida posle porođaja.

Med

5. Bela rotkva i med za lečenje hemoroida posle porođaja

Med je jedan od uobičajenih sastojaka koji se mogu koristiti za lečenje mnogih bolesti. Hemoroidi posle porođaja takođe se mogu lečiti medom kada se nanosi direktno.

Uzmite 1 kašiku meda, dodajte malo soka od rotkve u med i primenite direktno na zahvaćeno mesto.

Trenutno ćete osetiti olakšanje, naročito od bola.

Na kraju želimo da dodamo nekoliko saveta za ubrzavanje procesa ozdravljenja kod hemoroida posle porođaja:

 • Izbegavate i lečite opstipaciju
 • Obavezno idite u toalet čim osetite potrebu. Nemojte se uzdržavati zbog straha od bola. Zapravo, što duže čekate, teže ćete imati stolicu. To opet može uzrokovati još više bola.
 • Pokušajte raditi Kegelove vežbe kako bi ojačali mesto perineuma (grupe mišića koja se nalaze oko vaginalnog otvora i anusa, a pridržavaju stomak, rektum, bešiku i mokraćni kanal, kao i maternicu).

Ako ne osetite bilo kakav napredak u vašem stanju nakon korištenja prirodnih lekova za hemoroide kod kuće, svakako se obratite svom lekaru.

Ako vidite da su hemoroidi istrajni ili se pogoršavaju, ne odlažite odlazak lekaru kako bi dobili odgovarajući medicinski tretman.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top