Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Poštujte bezbednosne mere

Poštujte bezbednosne mere

postujte-bezbednosne-mere

Poštujte bezbednosne mere koje vama i vašoj deci mogu spasiti živote:

Vežem sigurnosni pojas.
Sigurnosni pojas smanjuje rizik od izletanja iz vozila i ozbiljnih povreda za oko 40 do 65%. Pričvrstite sigurnosni pojas.

Koristim sedišta sa sigurnosnim pojasevima za decu.
Sredstva za ograničenje kretanja dece
, kao što su sedišta za bebe ili mlađu decu, veoma su efikasna u prevenciji smrtnih ishoda sudara i u populaciji odojčadi i male dece, ali i starije dece koja su putnici u saobraćaju na putevima.
Sredstva za ograničavanje kretanja dece dovode do smanjenja stope smrtnosti u sudarima vozila od 71% (odojčad) i 54% (mala deca).

Kada pijem ne vozim.
Vožnja u pijanom stanju povećava rizik od sudara kao i verovatnoću smrtnog ishoda ili ozbiljne povrede. Usvajanjem zakona koji zabranjuje vožnju u pijanom stanju i njegovom strogom primenom može da se smanji broj smrtnih ishoda na putevima za 20%. Nikada nemojte voziti u pijanom stanju.

Ne koristim opojna sredstva pre i u toku vožnje.
Vozač je odgovoran za sve živote u vozilu.

Poštujem ograničenje brzine.
Brzina ubija sve osobe koje koriste puteve – vozače, pešake i bicikliste. Smanjenje prosečne brzine od 5% može da dovede do smanjenja broja ukupnih sudara za čak 30%. 

Kada osetim umor prekidam vožnju.
Bolje je odspavati nekoliko sati nego nastradati na drumu. 

Ne koristim mobilni telefon pri vožnji.
Korišćenjem mobilnog telefona u vožnji vaša pažnja se smanjuje za 50%. 

Prilikom vožnje bicikla i na motoru nosim zaštitnu kacigu.
Kod većine osoba koje su na motorciklu doživele povredu glave ishod je bio – smrt. U skoro 40% slučajeva, kaciga smanjuje rizik od pogibije, a u 70% slučajeva – rizik od ozbiljne povrede. Nosite kacigu.

Ne prelazim ulicu van pešačkog prelaza ili kada je na semaforu crveno svetlo.
Pešake i bicikliste je teško uočiti na putu, što povećava rizik da oni budu povređeni. Ako nosite odeću svetlih boja ili onu koja odbija svetlost, olakšaćete drugim učesnicima u saobraćaju da vas primete i time izbegnu sudar sa vama.
Nosim zaštitni fluoroscentni prsluk kada se krećem oko vozila na putu.

Omogućite drugima da vas vide na putu.

Mladi vozači ili saputnici u motornom vozilu su kategorija stanovništva izložena visokom riziku od povreda, invaliditeta i smrti u saobraćaju.

U svetu više od 40% svih žrtava saobraćajnih nesreća na putevima su mladi do 25 godina života.
Deca i mladi predstavljaju najugroženiju populacionu grupu u smislu smrtnosti, povređivanja i invalidnosti koje nastaju kao posledica saobraćajnih nesreća na putevima.

Povrede nastale u drumskom saobraćaju su drugi uzrok smrtnosti u populacionoj grupaciji od 5 do 25 godina.
U ovoj populaciji, tri puta je veća verovatnoća da će mladi muškarci – bilo da su pešaci, biciklisti, motociklisti, vozači – početnici ili saputnici u vozilu biti usmrćeni ili povređeni na putevima, u poređenju sa njihovim vršnjakinjama.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top