Naslovna » Beba » Bezbednost » Dečija auto sedišta

Dečija auto sedišta

decija-auto-sedista

Dodatne izmene člana 31 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima se odnose na proširenje opsega dece koja se obavezno moraju prevoziti u dečijim autosedištima. Predlog je da se izmenama obuhvate deca niža od 150 cm, kao i da se kazne za kršenje ovog člana zakona pooštre.

Studije o bezbednosti u saobraćaju i rigorozni testovi koji se sprovode u okviru Evropske unije, pokazuju da se pravilnom upotrebom auto sedišta smanjuje smrtnost dece pri sudarima za preko 50 odsto, a novorođenčadi čak za oko 70 odsto.

Roditelji izbegavaju korišćenje auto sedišta iz raznih razloga, pogotovo u gradskoj vožnji i na kraćim relacijama, jer smatraju da spora vožnja ne može ozbiljnije da ugrozi bezbednost deteta. Pritom pogrešno misle da je dete bezbedno u njihovom naručju ili vezano pojasom za odrasle.

Trebalo bi imati na umu da prilikom sudara, pri brzini od samo 25 kilometara na sat deluje sila oko 20 puta veća od težine objekta. To znači da dete čija je telesna težina, na primer, deset kilograma – u takvim okolnostima postaje teško 200 kilograma, tako da majčine ruke i krilo ne predstavljaju adekvatnu zaštitu.

Ukoliko dete nije dostiglo dovoljnu visinu i težinu da bi koristilo pojas za odrasle, on mu ne pruža zaštitu a može čak naneti dodatne povrede usled nepravilnog korišćenja. 

Zakonsko rešenje koje je na snazi ne predviđa obaveznu upotrebu dečijih sedišta za decu koja nezavisno od uzrasta ne ispunjavaju uslove prema visini i težini da budu bezbedno vezana samo pojasevima.

Pogledajte prilog

Važeći propisi za prevoz dece nalažu da…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top