Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Problem anemije u trudnoći – kako sprečiti ili lečiti?

Problem anemije u trudnoći – kako sprečiti ili lečiti?

dd

Problem anemije u trudnoći – kako sprečiti ili lečiti?

Trudnice koje pate od anemije često se brže umaraju, blede su, a svoju malokrvnost često prenose i na bebu koja može imati problema sa anemijom već od rođenja. Anemija predstavlja smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji su “zaduženi” za prenošenje kiseonika do svih ćelija u organizmu, a kada nedostaje kiseonika – dolazi do bržeg umaranja, vrtoglavice i sličnih tegoba.

Kod zdravih trudnica već u prva tri meseca dolazi do promene količine krvi u organizmu, koja se povećava za oko dva litra – sa 4,5 na oko 6,5 litara. Uzrok tome je promena u stanju hormona kod buduće majke. Tokom trudnoće protok krvi kroz matericu povećava se za 20 puta, a ovaj proces počinje takođe u prva tri meseca od začeća.

Nedostatak gvožđa tokom trudnoće

Žena pre trudnoće u organizmu ima oko 5 grama gvožđa, a kada je u drugom stanju potreban joj je oko 1 gram za povećanje mase krvi, za stvaranje krvi bebe, za rast materice i stvaranje posteljice. Promene u krvi nastaju upravo zbog povećane potrošnje gvožđa, pa mnoge trudnice imaju upravo ovaj problem.

Trudnička anemija nastaje kada opadne vrednost hemoglobina ispod 12g i broj eritrocita ispod 4 miliona. Upravo zato je potrebno nadoknaditi potrošnju gvožđa – promenom načina ishrane ili preparatima, odnosno dodacima ishrani – kako trudnica ne bi patila od različitih tegoba, a beba ne bi ostala bez dovoljno kiseonika i gvožđa, koje dobija od majke.

Simptomi i posledice anemije u trudnoći

Pored toga što se anemične trudnice mnogo brže umaraju, koža i sluzokoža su im bleđe od normalnog, anemija može i da utiče na porođaj. Ako vrednost hemoglobina padne ispod 7 – disanje trudnice tokom porođaja biće otežano, a nedovoljan dotok kiseonika do posteljice može izazvati i zdravstvene probleme bebe, kao i usporeni rast deteta.

Način prevencije i lečenje

Već na samom početku trudnoće, nakon izostanka prve menstruacije, trebalo bi uraditi krvnu sliku kako bi se ustanovilo pravo stanje hemoglobina, eritrocita, hematokrita i leukocita. Ukoliko su njihove vrednosti normalne, onda nije potrebno dalje ispitivati, ali ako je neka od vrednosti (ili više njih) smanjene, odnosno ako je krvna slika slabija potrebno je uraditi dalja ispitivanja kako bi se došlo do tačnog stanja gvožđa u krvi. Krvnu sliku bi svakako trebalo češće proveravati u trudnoći, a ukoliko se dijagnostifikuje anemija – onda zaista rednovno kako bi se pratilo stanje.

Upravo zato što je anemija ne tako retka pojava kod trudnica, ali ne mora predstavljati ozbiljni problem ako se na vreme primeti, lekari preporučuju preventivno uzimanje gvožđa. Potrebna dnevna količina za gvožđem kod žena koje nisu trudne je 12 mg, dok se taj broj u trudnoći povećava na oko 18mg. Ako se ne unosi dovoljno gvožđa putem ishrane, preporučuju se preparati gvožđa u kombinaciji sa vitaminom C, folnom kiselinom i drugim vitaminima, jer organizam na taj način najbolje apsorbuje potrebno gvožđe.

Način ishrane za anemične trudnice

Često je uzrok malokrvnosti (anemije) upravo neogovarajuća ishrana, nedovoljno unošenje svežeg voća i povrća, mesa, ribe, jaja, mleka i mlečnih proizvoda i ostalih namirnica koje su bogate vitaminom C. Pravilna ishrana predstavlja raznovrsnu ishranu pre svega, ali buduće majke bi trebalo da se obrate lekaru za savet o ishrani id a se potom toga pridržavaju.

Među namirnicama koje su bogate gvožđem izdvajaju se: meso, riba, žumance, bundeva, smokva, kopriva i brokoli.

Još o ANEMIJI OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top