Naslovna » Beba » Ishrana » Prelazimo na kašičicu

Prelazimo na kašičicu

hranjenje-na-kasikuSvetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje dece do 6 meseci starosti; kombinaciju dojenja i druge hrane do uzrasta od dve godine.

Pre navršenog 4. meseca, odojče refleksno gura svoj jezik iz usta kada mu bilo šta stavimo u usta. Taj refleks je neophodan za dojenje, a odojčetu dozvoljava da proguta samo tečnost.
Između 4. i 6. meseca starosti, ovaj refleks se postepeno gubi. Takođe, u tom uzrastu se kod većine dece dovoljno razvija mehanizam gutanja, pa ona mogu da premeštaju hranu po ustima i da je gutaju. U ovom uzrastu su i creva deteta dovoljno razvijena da mogu apsorbovati hranljive sastojke.

Negde između 4. i 7. meseca života beba počinje da kontroliše pokrete glave, sedi samostalno bez pridržavanja, stavlja predmete u usta, gleda sa zanimanjem kako jedete, pokušava da dohvati namirnice s kuhinjskog stola, dobija prve zubiće.

Znači, došlo je vreme kada je Vaše dete spremno
za novu hranu i novi način hranjenja!

Uvođenjem nemlečne ishrane svojoj bebi otvarate sasvim novi svet ukusa, mirisa, boja i oblika. S prvim kašicama, u ishranu vašeg deteta uvodite i prve prehrambene navike. Neka one budu zdrave. Razmislite i o tome da ćete prve dve godine dosta vremena provoditi hraneći svoje dete. To je jak razlog da se potrudite da oboje u tome uživate.

Prelazimo na kašičicu

S novim izazovima hranjenja na kašičicu najbolje je početi kada je dete zdravo i odmorno, i nije jako gladno. S obzirom da nije baš praktično (a ni preporučljivo) gladno dete učiti na novi oblik hranjenja, pomoći će mali trik: dete prvo podojite ili nahranite polovinom količine mleka koju inače pije. Tako će ono biti zadovoljnije i opuštenije, ni gladno, ali ni do kraja sito, već, naprotiv, zainteresovano za hranu koju će, ovoga puta, jesti kašičicom.

Nakon prvih nekoliko kašičica i više-manje uspešnog isprobavanja (od kojih se dete ipak neće previše najesti), obavezno obrok završite mlekom.

Imajte na umu da se vreme zrelosti prihvatanja nove hrane razlikuje od deteta do deteta.

Nemojte očajavati ako vaš mališan odbija hranjenje kašičicom.
To znači da nije spreman za taj vid hranjenja.
Celu akciju ponovite za desetak dana.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top