Naslovna » Porođaj » Priprema za porođaj » Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj

prevremeni-porodjaj

Po definiciji, to je porođaj koji nastupi između 20. i 37. gestacijske nedelje.
Novorođenče iz preterminskog porođaja (PTP) se naziva prematurusom ili nedonoščetom.

Na prostoru Republike Srbije učestalost preterminskog porođaja je 8%.
Stil života, pušenje, loša ishrana, upotreba lekova, alkohola, droga, stres i loši socioekonomski uslovi nedvosmisleno dovode do povećanja rizika od preterminskog porođaja.

Koji znaci mogu da ukazuju na prevremeni porođaj?
Ukoliko porođaj nastupi pre 37. nedelje, tada govorimo o prevremenom porođaju. U tom slučaju se rađa nedonešeno ili nezrelo dete.
Znaci koji mogu da upozore na prevremeni porođaj
1. U prvom redu to su kontrakcije, koje se javljaju na svakih deset minuta u toku jednog sata. Važno je napomenuti da moraju da se mere sat vremena, jer kontrakcije postoje stalno, ali nemaju takvu učestalost i intenzitet – u tome je značajna razlika.
2. Prsnuće vodenjaka je, takođe, važan znak koji se lako kontroliše pomoću uložaka.
3. Grčevi u malom trbuhu koji podsećaju na menstrualne grčeve, a mogu da budu i stalni.
4. Osećaj pritiska u maloj karlici, često praćen stezanjem i bolovima u krstima ili kao grčevi u trbuhu, koji mogu da budu združeni sa dijarejom (proliv).
5. Nagla promena vaginalnog iscetka može da bude predznak neželjenog događaja, odnosno preranog porođaja.

Razlika između uobičajenih i porođajnih kontrakcija
Svaka trudna žena zna da joj materica povremeno otvrdne, kao i da to nije bolno. Posle kraćeg vremena, opet je mekana. To su pripremne kontrakcije, tipa Brakston Hiks, jer materica trenira da bi imala snagu za predstojeći porođaj. Takve kontrakcije su u priličnoj meri haotične: kako se pojave, tako nestanu, nema nekog pravila ili redosleda. To je ključna razlika.
Kada se jave u pravilnim razmacima od deset minuta, jednakog su intenziteta i traju od jednog i po do dva minuta ili se, čak, pojačavaju – onda se verovatno radi o pravim porođajnim kontrakcijama. U tom slučaju neophodno je da se obratite ginekologu.
Važna razlika između pripremnih kontrakcija i porođajnih jeste da li se grlić otvara ili ne. To može da se utvrdi jedino pregledom. Znači, pravac bolnica.

Šta raditi kada se simptomi pojačavaju?
Bez odlaganja treba da se uputite u bolnicu, gde će se pregledom grlića utvrditi da li je porođaj u toku. Ukoliko je porođaj započeo, sledi odgovarajuća terapija, kojom će doktori pokušati da ga zaustave.

Ako imate simptome prevremenog porođaja
– kontaktirajte vašeg lekara
– krenite u bolnicu
– pokušajte da vladate situacijom
– trudite se da se ne uspaničite
– dišite pravilno
– usmerite misli na nešto lepo
– nadajte se dobrom i dobro će biti

Da li prevremeni trudovi uvek završavaju porođajem?
Mnogim trudnicama može da se pomogne. Uz terapiju određenim lekovima i odgovarajuće mere – poput izbegavanja fizičkih napora, ili strogog mirovanja, koje uključuje stalno ležanje u krevetu, moguće je produžiti trudnoću sve do zrelosti ploda.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top