Naslovna » Porodica » Priprema za polaganje završnog ispita

Priprema za polaganje završnog ispita

priprema-za-polaganje-zavrsnog-ispita

Da li treba da uče po ceo dan ili je efektivnije da prave pauze, izađu da se poigraju, bave sportom, druže sa vršnjacima?
Naravno da dan mora da bude uravnotežen: koncentrisano učenje, dovoljno vremena za odmor, zabavu, san, boravak na vazduhu.
Najvažnije je podržati ih da kada uče to rade za stolom, bez televizije, muzike, telefona, jer će postići bolje rezultate u kraćem vremenu.
Važno je da imaju odgovarajući vremenski raspored učenja – kada uče i koliko planiraju da će preći zadataka.
Čvrsto vreme onemogućava situacije odlaganja počinjanja učenja, kada se ceo dan provede u pripremi za učenje, obavljanju “neodložnih poslova, napadima gladi, žeđi” i slično i na kraju dana, dete je umorno, iscrpljeno, a ništa nije naučilo!

Kako deca i roditelji treba da se odnose prema činjenici da će dete uskoro polagati malu maturu? Treba li to da shvate kao strah od nečeg novog ili se zapravo stvar suštinski ne menja, jer znanje je preovlađujući faktor bilo a ostaje i sada?

Interes učenika i roditelja je da jedini kriterijum uspešnosti bude znanje. Kontrolisani uslovi polaganja, jedinstveni za sve to omogućavaju. Ne treba da postoji briga oko “nepoznatih” zadataka. Sve su to zadaci iz školskog programa. Ovo je dobra poruka da se savladavaju različite oblasti, i ne uče zadaci napamet. To što će provesti vreme u pripremama za polaganje mature, koristiće im u srednjoj školi, jer će ovako učvrstiti svoje znanje i biti spremniji.

Kako da im pomognemo da savladaju tremu?
Važno je da odrasli ne pojačavaju tremu. Sve što možemo da uradimo je da im dajemo podršku tokom učenja.
Sopstvene roditeljske strahove i panike da li će imati dovoljno poena za upis u željenu školu sada detetu nisu potrebni, ni konstruktivni.

Ali ih možemo pripremiti na moguće situacije:
Ne znamo šta ima lošiji efekat kada pogledaju test i pomisle ovo je lako ili kada vide test i učini im se da ništa ne znaju.
Zato razgovarajmo o obe situacije.

Ako im se čini da je lako. Možda i jeste, ali ako im je Ministarstvo dalo dva sata vremena da to rade onda sigurno ima i razloga i zato tražite od njih da iskoriste najveći deo vremena, da bi izbegli greške zbog brzopletosti. Važno je da se dobro pročita zadatak, razmisli i tek onda bira odgovor!

Ako im se učini da je teško, neka malo sačekaju i ponovo polako pročitaju zadatke. Dva sata je dovoljno vremena. Za početak neka urade urade onaj zadatak koji im je najlakši, pa one teže, najteže neka ostave za kasnije! Kako budu rešavali zadatke, tako će se prisećati i onoga što su učili.

Neka deca ne vole da su dugo u neprijatnoj situaciji, pa žure da što pre završe.  Ako je vaše dete takvo dogovorite se da ispoštuje bar dve trećine zadatog vremena.

Koliko im je od pomoći to što su imali probno polaganje?
Svako provežbavanje buduće situacije pomaže, sigurno i svim učenicima koji su učestvovali tokom školovanja u takmičenjima može da bude lakše u ovoj situaciji.

Privatni časovi da ili ne, odnosno kada eventualno da a kada nikako ne?
Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko je naše dete do sada bilo samostalno i disciplinovano,  motivisano za učenje. Velikom broju učenika je potrebna dodatna podrška jer nisu samostalni i motivisani za učenje. Individualan pristup sa nastavnikom prija nekoj deci, slobodniji su da pitaju i priznaju šta ne znaju. Posle probnog maturskog, i kućnih provera imaće roditelj informaciju o detetovom postignuću. I naravno treba da smo svesni kako uči naše dete kampanjski ili sistematski.Verovatnije će kampanjcima trebati pomoć da oblasti koje nisu redovno učene savlada!

Srećno!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top